Sok sportoló megfeledkezik a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról edzés közben. Általában az izomszövet elégetésére és a test lehető leggyorsabb formálására összpontosítanak. Jelenleg a sportolóknak szánt jó minőségű étrend-kiegészítők lehetővé teszik a szervezet vitamin- és elemhiányának pótlását.

A megfelelő étrenddel azonban segíthetünk a szervezetnek. Olyan vitaminokat kell tartalmaznia, mint: A, E, C és a B csoportba tartozók. Fontosak a szervezetből leggyorsabban „menekülő” ásványi anyagok is. Ezek a magnézium, kalcium, vas, cink, valamint nátrium és kálium. Az összes fent említett elem nemcsak az izmok regenerálódását és gyorsabb növekedésre ösztönzi, hanem az idegrendszert is védi.

Számos fontos funkciót látnak el az anyagcserében és védenek a sérülésektől. Megtalálhatjuk őket gyümölcsökben, zöldségekben, húsokban vagy izotóniás italokkal, kiegészítőkkel, mint például a Centrum. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha a sporttáplálkozást a fenti összetevőkben gazdag étrenddel kombináljuk. Így az edzés hatékonyabb és élvezetesebb lesz.

Táplálkozás edzés után

Edzés után a szervezetünk nagyon elfáradt. Energiára és vitamin- és mikroelemhiány pótlására van szüksége. Ezek a veszteségek gyakran izomgörcsökben nyilvánulnak meg. Ennek elkerülése érdekében érdemes egy laktató étkezésre fogadni intenzív edzés után. Fehérjékből, vitaminokból, ásványi sókból és étrendünk mértékétől függően bizonyos mennyiségű szénhidrátból kell állnia.

Ha nincs időd egy tisztességes vacsorára, érdemes beszerezni egy fehérjeturmixot, egy izotóniás italt vagy gyümölcsöt, például banánt, diót és avokádót. Az első lehetővé teszi a hiányosságok gyors pótlását és az izmok regenerálódását. A legjobb shake az, amely hidrolizátumot, izolátumot vagy kazeint tartalmaz.

Egy izotóniás ital talán nem telít el minket annyira, de segít fenntartani a megfelelő vízszintet, ásványi anyagokat és vitaminokat biztosít. A gyümölcs is jó választás, mert jóllakó tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosítanak. Ne felejtsen el enni közvetlenül az edzés után, még akkor is, ha nem érzi magát éhesnek.

Edzés utáni ital

A regeneráló ital mindenképpen izotóniás ital, amely pótolja az ásványi anyagok hiányát. Edzés után fogyasztva visszanyerjük az energiát és az egyensúlyt. Mire érdemes még emlékezni?

Energiaszeletek – miben különböznek a minden élelmiszerboltban kaphatóktól? Gabonafélék is vannak, és csokoládé borítja. Érdemes azonban elmélyedni a címkében, hogy megismerjük a diszkrét különbséget. Minden az összetevőkön múlik.

Érdemes megemlékezni a titokzatos GI-ről is, amely nem más, mint a glikémiás index, vagyis az adott termékben található cukrok biohasznosulása. Míg a táplálkozási szakemberek vészharangot fújnak, hogy alacsony GI-vel rendelkező ételeket keressenek, az edzés során bekövetkező erőcsökkenés esetén a GI megváltást jelent, és további intenzív munkát tesz lehetővé. A rudak különböző típusú GI-ket kombinálnak, hogy „most” és hosszabb ideig is energiát biztosítsanak. A szénhidrátok a glükóz fő hordozói.

Hagyd abba a nassolást! Egy nem feltűnő kis szelet akár 300 kalóriát is tartalmazhat, tehát elég nagy étel. A fent említett szénhidrátok mellett zsírokat, fehérjét és gabona adalékokat is tartalmaz. Az ízek sokfélesége lehetővé teszi, hogy kiválaszthassa kedvenc édességét, amely segít nekünk a nehéz időkben az edzőteremben.

By Laszlo