Minden napi megerőltető ember szervezete további energiát és tápanyagokat igényel. Ezt csak megfelelően kiegyensúlyozott étrenddel és megfelelő pótlással biztosíthatja. Az edzett sportágtól, a várható hatásoktól és a szervezet szükségleteitől függően olyan optimális tápanyagot kell kiválasztani, amely kiegészíti az erőforrásokat energiakomponensekkel, fehérjékkel, zsírokkal, szénhidrátokkal, valamint vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A sportolók által használt étrend-kiegészítők többféle formájúak. Megvásárolhatja őket por, tabletta, kapszula és folyadék formájában. Nagyon fontos, hogy milyen formában vesszük be a tápanyagokat, mert ettől függ a felszívódás ideje és könnyűsége. A legnépszerűbb kondicionálók a következők:

  • kreatinin, a tömeg és az erő növelésére szolgál,
  • fehérje-kiegészítők, amelyek elősegítik az izomépítést és a zsírégetést,
  • tömegnövelők, amelyek az izomtömeg fejlesztését célozzák.

Vitamin- és ásványianyag-kiegészítők a sportolók étrendjében

A kiegyensúlyozott étrend kialakítása minden sportoló számára nagyon fontos része az edzési ciklusnak. A rendszeresen sportolóknak fokozott tápanyag- és energiaigényük van. A sportolók ételei kicsik és könnyen emészthetők, az étrendet általában speciális, fehérjében és szénhidrátban gazdag tápanyagokkal egészítik ki.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fehérje- és szénhidrátkészítmények önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy egy nagyon nagy, szisztematikus fizikai erőfeszítésnek kitett személy testét megfelelő formában tartsa. Erőteljes edzés során megnő a tápanyagszükséglet, mivel sokkal nagyobb a tápanyagveszteség. Az étrendet vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkkel kell kiegészíteni.

Ezek az összetevők részt vesznek az anyagcserében, és szükségesek az edzés során károsodásra érzékeny szövetek növekedéséhez és regenerálódásához. Azonban nem adnak energiát. Például a B-vitaminok csökkentik a tejsavtermelést az izmokban, lerövidítik a regenerációs időt, a C-vitamin megvédi a sejteket az edzés közbeni károsodástól, a cink befolyásolja a terhelési kapacitást, a kalcium – az izomfejlődésre és az összehúzódásra. Ez csak néhány a vitaminok és ásványi anyagok funkciói közül.

Kiegészítők kiegészítők felhasználóinak

A sportkiegészítés nem bonyolult – alapismereteket, rendszerességet és persze néhány kiegészítőt igényel, ami megkönnyíti a tápanyagok elkészítését és fogyasztását. Mit tegyen egy kezdő sportoló, aki megfelelő táplálékkiegészítőkkel szeretné támogatni edzéseit?

A shaker nagyon hasznos kütyü. Segítségével gyorsan és egyszerűen készíthet vízben vagy tejben oldódó tápanyagokat. Csak öntse a termék egy részét shakerbe, adjon hozzá vizet vagy tejet, csavarja rá a fedelet, és jól rázza fel. A tartalmát nem is kell bögrébe vagy pohárba önteni, mert a shakerek fedelével közvetlenül a tartályból inni lehet a kondicionálót.

A táplálékkiegészítők elkészítéséhez is hasznos lesz egy mérőpohár, amely lehetővé teszi a termék tökéletes adagjának kimérését, hogy a kiegészítés teljes mértékben hatékony legyen. A speciális edzésnaplók népszerű kütyü, ahová edzésterveket, adott napon elfogyasztott étrend-kiegészítőket és egyéb fontos információkat rögzíthetünk. Érdemes hozzájuk is nyúlni.

By Laszlo