A piacon számos különböző típusú fehérje-kiegészítő található a sportolók számára. Különböző szempontok alapján oszthatjuk fel őket, többek között azt, hogy milyen típusú fehérjét tartalmaznak (legyen az állati vagy növényi fehérje), egy adott típusra, az adott tápanyag tényleges fehérjetartalma alapján (vagy koncentrátumról, ill. izolátum), végső soron a fehérje emészthetősége és felszívódása miatt.

A lassan felszívódó fehérjék közé tartozik a micerális kazein, a tojásfehérje, más néven ovalbumin. Esetükben az aminosavak lassan és fokozatosan szabadulnak fel. Ez a fajta kondicionáló ezért este is használható.

Ha a gyorsan felszívódó fehérje-kiegészítőkről van szó, megemlíthetjük többek között a tejsavófehérje-izolátumot. Az ilyen típusú kiegészítők nagyon gyorsan felszabadítják az aminosavakat a vérbe. Ezért a legjobb, ha közvetlenül edzés előtt, közben vagy közvetlenül utána veszi be őket. Csak akkor bizonyulnak hatásosnak.

Tojásfehérje-kiegészítők

A fehérje nagyon fontos része egy fizikailag aktív ember étrendjének, aki fontosnak tartja alakja megjelenését. A legtöbb ember étrendje révén jut hozzá, de nagyon gyakran táplálékkiegészítőkkel tartja fenn magát. Különféle típusú fehérje-kiegészítők vannak a piacon, amelyek állati és növényi eredetű fehérjéket egyaránt tartalmaznak.

Előbbihez különösen szívesen nyúlunk, mert segítségükkel ellátjuk a szervezetet minden szükséges aminosavval. Úgy tűnik, hogy itt a legnépszerűbbek a tehéntej alapú kiegészítők, például a tejsavó vagy a kazein. Néhány ember azonban laktóz intolerancia miatt nem engedheti meg magának. Ebben az esetben a tojásfehérje alapú kiegészítők nagyon jó alternatívát jelentenek.

A tojásfehérje ebben az esetben izolált és porított. Egy ilyen kondicionáló segítségével nem csak a fent említett aminosavakkal látjuk el magunkat, hanem számos értékes vitamint és ásványi anyagot is. Ez egy fehérje, amely meglehetősen lassan szívódik fel. Tekintettel arra, hogy a tojásfehérjét még mindig az egyik legjobbnak tartják, az azt tartalmazó tápanyagok valamivel drágábbak.

Tejsavófehérje alapú étrend-kiegészítők

A fehérje-kiegészítők egyike azon készítményeknek, amelyeket a sportolók rendkívül gyakran használnak. Valójában ez nem érhet meglepetést. Főleg, ha figyelembe vesszük a fehérje szerepét. Nemcsak az izomtömeg növekedését befolyásolja pozitívan, hanem lehetővé teszi az izmok gyorsabb regenerálódását is.

A piacon elérhető különféle fehérje-kiegészítők nagy választéka azt jelenti, hogy gyakran gondot okoz, hogy milyen típusú étrend-kiegészítőt válasszunk. Az egyik leggyakrabban választott tejsavófehérjét tartalmazó étrend-kiegészítő. A tejsavó a tej mellékterméke a sajtgyártás során. Az ilyen típusú kiegészítők népszerűsége többek között annak a ténynek köszönhető, hogy a tejsavófehérje nagyon gyorsan és könnyen felszívódik.

Emiatt különösen ajánlott edzés közben vagy közvetlenül utána. Van azonban egy de. Először is figyelnünk kell az ilyen típusú kondicionáló egyéb összetevőire. Némelyikük csekély értékűnek bizonyulhat, vagy érzékennyé tehet bennünket. A tejsavófehérje-allergia miatt a laktózra allergiásoknak is fel kell adniuk.

By Laszlo