Az állandó pótlás a sportolók napi étrendjének kiegészítése. Az első olyan termék, amely az ilyen típusú kiegészítésekhez tartozik, a fehérje-kiegészítők. A fehérje-kiegészítők gátolják a katabolizmust és kiegészítik a fehérje egyensúlyt. Különösen az edzés után van rájuk szükség, mivel ilyenkor a sportolóknak szükségük van összetevőkre az izomépítéshez.

A második anyag, amely az állandó kiegészítés szerepét tölti be, a szalvétafehérjék. Nagyon nagy mennyiségben tartalmaznak elágazó láncú aminosavakat. A tejsavófehérje nagyon gyorsan felszívódik és jó emészthetőségű. Edzés utáni használatra optimális alternatíva, mert körülbelül 15 perc alatt nagy adag aminosavat képes ellátni a szervezetbe.

A harmadik elem, ami állandó kiegészítés a fehérjementes kiegészítők. Céljuk csak a sportoló energiaellátása. Jó megoldás, ha edzés után azonnal bevesszük őket, amikor az energiaveszteség pótlására és az izomglikogén biztosítására van szükségünk. Állandó pótlásra megtehetjük.

Alapvető étrend-kiegészítő: Omega 3 zsírsavak

Az omega 3 zsírsavak értékes kiegészítői a különböző sportot űzők mindennapi étkezésének, egyre gyakrabban kerül szóba az omega 3 zsírsavak témája, mint minden sportoló étrendjének fontos eleme. Kiderül, hogy támogatják a zsírszövet csökkenését, jótékony hatással vannak az idegrendszer működésére, hozzájárulnak az inzulin-glükóz anyagcsere szabályozásához és segítik a szervezet gyulladásos folyamatainak leküzdését.

Sőt, az omega-3 zsírsavak nagy jelentőséggel bírnak a férfiaknál, mert befolyásolják a reproduktív funkciókat. A legújabb tanulmányok azt is sugallják, hogy ezek a savak lassítják a sejtek öregedését. Hol találjuk ezeket a savakat? Biológiailag legaktívabb formájukban a zsíros tengeri halakban, például tonhalban, tőkehalban és lazacban találhatók.

Ezenkívül az olívaolajban, a majonézben és a lenmagolajban is megtalálhatók. Sajnos általában nagyon keveset eszünk, nem eleget. Hiányuk negatív hatását súlyosbítja az omega-6 zsírsavak túlzott fogyasztása, jó alternatíva lehet koncentrált halolajat tartalmazó étrend-kiegészítő hozzáadása.

Étrend-kiegészítőt vásárolunk

Elkezdjük az edzést, és azt tervezzük, hogy étrend-kiegészítést vezetünk be. Hogyan válasszunk jó terméket és hol lehet megvásárolni? Kiegészítő kiválasztása – attól függően, hogy milyen célt szeretnénk elérni az edzésnek köszönhetően, használjunk megfelelő pótlást.

Ha az izomtömeg növelésén dolgozunk, akkor az anabolikus folyamatokat serkentő, az izomszövet katabolizmus miatti lebomlásával szemben védő kiegészítőkre kell koncentrálnunk. Ha érdekel a szobrászat, segítsünk a felesleges zsírégetésben. Vannak olyan kiegészítők is, amelyek csökkentik az ízületi sérülések kockázatát. Érdemes egy helyhez kötött üzletben az eladótól segítséget kérni a választásban.

Hol vásároljunk? – A helyhez kötött üzlet az egyik lehetőség. Mi magunk olvassuk el itt a kiegészítő tájékoztatóját, és vesszük igénybe az eladó tanácsait. Ha azonban inkább az online vásárlást részesítjük előnyben, ahol nyugodtan hasonlítunk össze több terméket, akkor nem lesz gondunk webáruházat találni. Koncentráljunk azonban a bevált márkákra és a korrekt eladásokra.

By Laszlo