Azokat az embereket, akik arról álmodoznak, hogy felesleges kilogrammokat veszítenek, csábítják a fogyókúrás kiegészítők gyártói. Az ilyen típusú reklámokkal azonban óvatosnak kell lenni. Először is, a táplálékkiegészítő mindig, ahogy a neve is sugallja, egy kiegészítő, egy adott kezelés kiegészítése – beleértve a karcsúsítót is.

Itt tehát a fizikai aktivitásnak és a jól megválasztott étrendnek kell az első helyen állnia. De akkor – ilyen feltételek mellett szükség van-e kiegészítő kiegészítők használatára? Igen, a fogyókúrás terápia hasznos eleme lehet, mert ezek a kiegészítők olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek felgyorsítják az anyagcserét, a zsírégetést, sőt a narancsbőrt is csökkentik. Tehát edzés plusz diéta és kiegészítő – jó választás lesz.

Ügyelni kell azonban arra, hogy ne vásároljunk olyan termékeket, amelyek gyártói valami irreális, csodás hatást ígérnek. Csak segíti a szervezetet a zsírégetésben – tehát koffeint, L-karnitint stb. kell tartalmazniuk. Akkor valóban hatásosak.

Kreatin pótlás és diéta

Sok kezdő úgy gondolja, hogy a kreatin egy csodálatos anyag, amely lehetővé teszi számukra, hogy rövid időn belül túl sok erőfeszítés nélkül lefogyjanak. Az ilyen emberek azonban tévednek. A kreatin csak étrend-kiegészítő, nem a fő összetevője. Ha megfelelően használjuk, akkor rövid időn belül tömeget és erőt nyerhetünk. A szemmel látható hatások a szedésének megkezdésétől számított egy hét múlva jelentkeznek. Érdemes tudni, hogy a kreatin nem azoknak szól, akik csak most kezdik kalandjukat a sporttal.

Csak az előző három hónapos edzés után javasolt bevenni. Ezenkívül a kreatin bevitele nem javasolt 16 éven aluliak számára. A kreatin pótlása mellett megfelelő étrendet kell alkalmazni. Az étrendnek fehérjében és szénhidrátban gazdagnak kell lennie, és megfelelő mennyiségű folyadékot kell tartalmaznia (napi három liter).

Ezenkívül megfelelő mennyiségű cinket kell tartalmaznia. A cink minden sport alapja, és felelős a kreatinin raktározásáért. Másrészt a felesleges kreatin sehol nem rakódik le a szervezetben, hanem a vizelettel ürül ki. Az egyik ciklus befejezése után várjon hat hetet, mielőtt folytatná a másodikat.

Ellenkező esetben erőcsökkenéssel találkozhatunk, így nem lesz olyan élénk az edzés, mint az első ciklus alatt. Összefoglalva, a megfelelő adagolás és a kreatinbevitel tervezése a pótlás elválaszthatatlan eleme. Az erről szóló ismeretek mellett a megfelelő diéta alkalmazása jelentősen javítja az eredményeinket és eléri a várt eredményeket.

Gél kiegészítőként

Az étrend-kiegészítők piaca jelenleg nagyon kiterjedt. Annak érdekében, hogy a testet rövid időn belül nagy adag szénhidráttal láthassa el, ami szükséges az edzés során, a sportolók különféle intézkedésekhez folyamodnak. Egy olyan termék, amely egy adag szénhidrátot képes biztosítani, az energiazselé. Állaga félig folyékony és nem túl nehéz.

A kerékpárosoknak és a hosszútávfutóknak mindenképpen el kell őket érniük. Összetételük szénhidrátokat, például maltózt, glükózt és keményítőt tartalmaz. Egyszerű cukrokra bomlanak le. A szénhidrátokon kívül a gélek koffeint vagy taurint is tartalmaznak. Vannak elektrolitok is – nátrium és kálium. Segítenek az elektrolitok egyensúlyában tartani.

Sőt, a zselékhez gyümölcsdarabkákat is adnak, így érdekes formát kapnak. Édesítőket, koncentrátumokat és színezékeket is találunk ott. A géleket kis adagokban ajánlott használni, és a legjobb, ha lenyelés után vízzel öblítjük ki a szájat. Ennek eredményeként az egyszerű cukrok eltávolítódnak a zománcból. Ha versenyen indulunk, akkor érdemes a nálunk már kipróbált gélt fogyasztani.

A megfelelő termék kiválasztásakor figyelmet érdemel az összetétel és az ár. Ebben az esetben az ár kéz a kézben jár a minőséggel. A szénhidrátok is fontos szerepet játszanak – koncentrációjuk és típusuk. A gél konzisztenciája nem hasonlíthat szirupra, amely ragacsos. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a sportolók, akik gélekkel foglalkoztak, jobban teljesítenek, kevésbé fáradtak és termelékenyebbek.

By Laszlo