Az egészséges életmód segít az embernek egyensúlyban tartani. Ha az egyén egészségesen táplálkozik, sportol és eszébe jut a pihenés, nem csak jól érzi magát. Egész teste megfelelően működik, és ez a bőr megjelenésében is megjelenik. A nagyon fiatal korban megjelenő ráncok az első jelei annak, hogy ideje vigyázni magára.

Igen, vannak emberek, akiknek genetikai hajlamuk van rá, de a túlnyomó többség kivívja magának egy idős, vagy legalábbis idősebb ember megjelenését. A testre összetett mechanizmusként kell tekinteni. Az egyik alkatrész, azaz a rendszer meghibásodása mások működésének károsodásához vezet.

A légzőrendszer, a keringési vagy az emésztőrendszer nem megfelelő működése a sejtek és szövetek rossz táplálkozását eredményezi. Ez például a bőr megjelenésében is megmutatkozik. Kiszáradt és tápanyaghiányos, rosszabbul viseli az idő múlását. Többek között megjelennek a ráncok, amelyek nemcsak éveket adnak hozzá, hanem az egyént is egészségtelenné teszik.

Melyik a legegészségesebb étrend?

Évek óta konfliktus van a vegetáriánusok és a vegánok, valamint azok között, akik megengedik a húsevést az étrendjükben. Az első csoport úgy véli, hogy a húsevés nincs hatással a szervezet általános működésére, míg az utóbbiak úgy vélik, hogy a hús nem evése egészségtelen a szervezet számára. Szóval mi a helyzet ezzel az egésszel?

Mint ismeretes, a fehérje az emberi szervezet egyik építőköve, éppen ezért szükséges a szervezet megfelelő működéséhez és fejlődéséhez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fehérjének csak húsból kell származnia. A növényi alapú étrendet folytatók el tudják látni magukat növényi fehérjével, amely ugyanolyan jól felszívódik, mint az állati fehérjék.

Minden hüvelyesben megtalálható. Emiatt nem mondható, hogy a növényi alapú étrend, ha jól van összeállítva, nem kedvez az egészségnek. Mit mond erről a kutatás? Kiderült, hogy a félvegetáriánus étrendet folytató embereknek van a legjobb eredménye. Ez azt jelenti, hogy általában növényi alapú étrendet folytatnak, és alkalmanként húst is beiktatnak az ételeikbe.

Fiatal csalán – egészségügyi gyom

Bár mindannyian jól ismerjük ezt a csípős gyomnövényt, biztosan nem mindenki van tisztában azzal, hogy a csalán milyen jótékony hatással van az egészségre, különösen az a fiatal, amely május-június fordulóján jelenik meg kertünkben vagy otthoni gyepünkön. Bizonyára hallottuk már, hogy a csalánégés egészséges, mert javítja a vérkeringést, de vajon tudjuk-e a tulajdonságait iható forrázat formájában leadva?

A zsenge csalán levelei kiváló vasforrás, melynek hiányában vérszegénységben szenvedünk, ami különösen a nők körében ismert. Emellett a csalánlé vagy tea javítja hajunk és körmünk megjelenését, állapotát. Nem csak ez, hanem megtisztítja szervezetünket a különféle káros méreganyagoktól.

Emellett a csalánteák a nőknek menopauza idején is ajánlottak, mert vizelethajtó tulajdonságaik miatt jelentősen hozzájárulnak a szervezetben lévő maradék víz kiürítéséhez, ez pedig csökkenti a vérnyomást. Férfiak számára főzetei különösen ajánlottak prosztataproblémák esetén.

By Laszlo