Már a huszonegyedik század harmadik évtizedében járunk, és szerencsére a mai idők sok változást hoznak az emberek életmódját illetően. Egészségesebbek vagyunk, egyre tovább élünk, mindezt annak köszönhetjük, hogy ma egyszerűen divat az egészség. A dohányzás egyre rosszabb, és helyenként egyáltalán nem fogadják el.

Sőt, manapság a tendencia a dohányzásról való leszokás. Azonban kevesen tudják, hogyan kell csinálni. Ezúttal csak erős akaratra van szükségünk. Mindenki lélegezhet egészségesen, csak nagyon akarni kell. És ez az első feltétele a dohányzásról való leszokásnak, hogy teljesen meg legyen győződve arról, hogy le akar szokni a dohányzásról. A következő lépés a dohányzás abbahagyásának időpontja.

A dátumnak elég konkrétnak és távolinak kell lennie ahhoz, hogy tudat alatt fel tudjon készülni arra a tényre, hogy abbahagyja a dohányzást. A dohányfüggőséget nagyon nehéz leküzdeni, de minden csodatévő sajátosság és étrend-kiegészítő nélkül is megbirkózhatsz vele. Csak erős akarat kell hozzá, és ma egyszerűen divat a nem dohányzás. Ilyen az egészséges táplálkozás és a fizikailag aktív élet.

Egészségfejlesztő tevékenységek

Inkább arról ma már senkit sem kell meggyőzni, hogy az egészség valami abszolút legfontosabb, egyetemes jószág, amiért törekedni kell és folyamatosan küzdeni kell. Főleg a globalizáció korában, amikor az élet jelentősen felgyorsul, és főként az áruk fogyasztására épül, ebben a rohanásban egyáltalán nem könnyű meggyőzni az embereket, hogy találjanak időt közérzetük, megjelenésük vagy állapotuk javítására.

Szerencsére az elmúlt években nemcsak Lengyelországban özönlöttek a különféle akciók, kampányok, programok, magazinok és az Egyesült Királyság céljai, amelyek aktív életre vagy diétára ösztönöznek – és ha lehet, mindkettőt egyszerre. Tagadhatatlan, hogy a legnagyobb kihívásokkal a fejlett és gazdag társadalmak szembesülnek, ahol nagyon könnyű hozzájutni az olcsó és magasan feldolgozott élelmiszerekhez.

Sajnos az ilyen ételek a túlsúly, az érelmeszesedés, a cukorbetegség vagy a metabolikus szindróma első számú oka, és ennek elhagyása a zöldségek és a természetes módon elkészített ételek javára az egészséges életmód elősegítésének legfontosabb eleme.

Az egészséges életmódot már a legkisebbektől meg kell tanítani

Az egészséges életmód, mint életmód elsajátítása elsősorban számos szokás és szokás megváltoztatásával jár. Ez vonatkozik az étkezési és a megszokott szokásokra, valamint azokra a szokásokra, amelyek például a lustasággal vagy a pihenéssel kapcsolatosak. Szülőnek lenni érdemes ahhoz is, hogy gyermekeibe már kiskorában beleoltsa az egészséges életmóddal kapcsolatos értékeket.

Mindent, ami az egészséggel kapcsolatos öngondoskodással kapcsolatos, már több éves gyerekeknek is át kell adni. Először is meg kell mutatnia az egészséges táplálkozás alapelveit, és azt, hogy ízletesen, de egészségesen kell étkezni. A gyerekeket kiskoruktól kezdve meg kell tanítani a mozgás és a fizikai aktivitás szükségességére. Nincs szebb annál, mint hogy egy gyerekben szenvedélyt keltsenek valamilyen sport iránt.

Csak ebben az egész egészséges élet tanításában nem szabad semmire sem kényszeríteni a gyereket. Ekkor az ellenkező elve alapján teljesen ellentétes hatást válthatunk ki gyermekeinkben. Érdemes tehát megfertőzni a gyerekeket az egészséges életmóddal úgy, hogy minden tekintetben jó példát mutatunk nekik.

By Laszlo