Az egészséges életmód több éve uralkodó divat világszerte. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a civilizáció fejlődése nemcsak az életet megkönnyítő technikai újítások, hanem sok más elem is, amelyek sajnos számos veszélyes betegséghez vezetnek. Állandó időhiány, útközbeni élet és kényelmes szokások.

Nem hangzanak ismerősen ezek a kifejezések? Hányszor, amikor hazaér egy munkahelyi nap után, megáll egy gyorsétteremben. Gyorsan csillapítja az éhségét, és továbbmegy – természetesen az autóban. És csak lassíts egy pillanatra. Még ha nem is gasztronómiai mester, és szeret otthon kívül étkezni, látogassa meg az egészséges étkezési helyeket.

Egy hamburger helyett fogyasszunk tápláló, vitaminokkal teli salátát. Ahelyett, hogy az otthonától néhány száz méterre lévő boltba menne autóval, menjen sétálni, és oxigénnel töltse fel szervezetét. Ezek az egészséges életmód apró és első lépései. Eleinte nehéz lesz változtatni kényelmes szokásaidon, de néhány nap múlva rájössz, hogy néhány perc séta milyen értékes hatással van a közérzetedre.

Zöldség- és gyümölcslevek az egészségért

A napi étrendnek erősen zöldségen és gyümölcsön kell alapulnia, ha egészséges akar lenni. Minden gyümölcs, minden zöldség a vitaminok és ásványi anyagok ereje, ami azt jelenti, hogy rendkívül jótékony hatással van az egészségre. A gyakorlatban nem túl gyakori, hogy minden nap elfogyasztjuk az ajánlott adag zöldséget és gyümölcsöt.

Ezért aki egészségesen szeretne étkezni, vegyen gyümölcscentrifugát vagy facsarót, és készítsen belőle gyümölcsleveket. A boltban vásároltak nem teljesítenek olyan jól, mint a frissen facsart italok. Rendszeres fogyasztásukkal energiát áraszt, és pozitív változást fog érezni hangulatában. Nemcsak azt, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot biztosítanak a szervezetnek, hanem javítják az immunitást és méregtelenítik a szervezetet.

Sokat beszélnek mostanság a tisztítás szükségességéről, egyben a különféle készítmények vásárlására való rábeszélésről, és mégis lehet egyszerűbb. Elég frissen facsart gyümölcsleveket inni. Akárcsak a zöldségek és gyümölcsök természetes formájukban, a gyümölcslevek lúgosítják a szervezetet, azaz megakadályozzák annak elsavasodását.

A szilázs, ez maga az egészség

Nem csak finomak, de nagyon egészségesek is. A legjobb és legegészségesebb a saját készítésű. Nem csak káposztát és uborkát lehet savanyítani, hanem sárgarépát, petrezselymet, céklát és sok más zöldséget is. A siló egy természetes probiotikum, amely erősíti az immunrendszert. Sok más előnyük is van.

Sokak szerint az egészséges táplálkozás egyik alapelve, hogy minden nap együnk savanyú káposztát, uborkát vagy más zöldséget. Az általuk nyújtott számos előny közül, ha rendszeresen fogyasztod, megemlítheted például a szervezet nagy mennyiségű vitaminnal való ellátását (pl. B és C, E csoportból), ásványi anyagokat, például magnéziumot és kalciumot. Emellett szabályozzák az anyagcserét, tisztítják a szervezetet, védenek a vérszegénységtől, de különféle egyéb betegségektől is.

Rostot tartalmaznak, amelyek elősegítik a belek megfelelő működését. Közönséges szilázs, és ez az, amiről gondoskodik. Ez egy igazi támasz a test számára. Könnyen elkészíthetők, nagyon egészségesek és alacsony kalóriatartalmúak. A legegészségesebbek nyersen. A velük készült ételek azonban annyira finomak, hogy érdemes elkészíteni, de nem szabad elfelejteni a nyers szilázst sem.

By Laszlo