A jó egészség és a vonzó megjelenés megőrzése érdekében az étrendre és a fizikai aktivitásra összpontosítunk. Számunkra ez a két elem az egészséges életmód fő meghatározója – szisztematikus edzéssel és diéta betartásával gyorsan észrevehetjük a hatásokat. Amikor meglátjuk, hogyan formálódik a test az edzésnek és a diétának köszönhetően, és a plusz kilók már nem jelentenek problémát, úgy döntünk, hogy folytatjuk az új szokásokat a még jobb eredmények érdekében.

Ugyanakkor sokan megfeledkeznek az egészséges életmód egy másik eleméről, aminek az eredményét szabad szemmel nem biztos, hogy észrevesszük, de ugyanilyen fontos. A mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség. Ennek a zónának a figyelmen kívül hagyása kellemetlen következményekkel járhat – a krónikus fáradtságtól és a jólét romlásától a depresszióig. Hogyan vigyázz lelki egészségedre?

Kerülje a stresszt – még ha nem is mindig lehetséges, a nap folyamán szánjon egy percet a kikapcsolódásra és lazításra. Emellett eleget kell aludnod, miközben az egész tested regenerálódik. Nem szabad elhanyagolni a lelki egészséget, melynek erősítése javítja a mindennapi életkomfortot.

Egészséges táplálkozás – milyen termékeket kell elhagyni?

Azáltal, hogy olyan diétára váltunk, amely nem csak a megjelenés javítását, hanem az egészség megőrzését is szolgálja, olyan ismeretekre teszünk szert, amelyek lehetővé teszik új menük összeállítását. Ezt a tudást ültetjük át a gyakorlatba új termékek étrendbe való bevezetésével és a korábban fogyasztott termékek egy részének elutasításával.

Előfordulhat, hogy kénytelenek leszünk kiiktatni a kedvencünknek számító termékeket, ami nehéz feladatnak bizonyulhat. Sok ember számára a legnehezebb az édességtől való búcsú – a finomított cukrot teljesen ki kell zárni az egészséges étrendből. Egyéb termékek, amelyek határozottan nem ajánlottak, a sós rágcsálnivalók (ropogós, rudak), édes szénsavas italok, túlzott só és zsíros húsok vagy erősen feldolgozott élelmiszerek.

Mindenféle gyorsétterem (sült krumpli, kebab) teljes mértékben kizárandó. Kezdetben ez nem könnyű – az ilyen típusú termékek sok éves elfogyasztása olyan szokássá válik, amelyet nehéz megváltoztatni. Zöldségekkel vagy gyümölccsel való helyettesítésük azonban kézzelfogható előnyökkel jár a jobb egészség és a hosszabb élettartam tekintetében.

Egészséges táplálkozás – hogyan lehet helyesen egyensúlyozni az étkezések között?

Az étkezések kiegyensúlyozása nem tűnik különösebben nehéz feladatnak – csak alapismeretekre, a változatosság megismertetésére és a megfelelő arányok betartására van szükség. Rengeteg webhely található mintamenükkel, és sok tanácsot ad a téma megközelítéséhez.

A divat vakon követése és az egészségügyi tanácsok alkalmazása a téma ismerete nélkül azonban többet árthat, mint használ. Az étrend kiegyensúlyozásának alapja a fehérjék, zsírok és szénhidrátok megfelelő aránya, valamint a szervezet megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-ellátása. Ezeket az arányokat azonban egyénileg kell meghatározni, mivel számos tényező befolyásolja – életmód, fizikai aktivitás vagy egészség.

Az intenzíven edzõknek másképp kell összeállítaniuk az étkezésüket, mint a mozgásszegény életmódot folytatóknak, a betegeknek pedig a betegségeikhez kell igazítaniuk étrendjüket. Ezért nem érdemes vakon követni az internet, az újságok vagy a televízió tanácsait – ha saját egészségünkről van szó, érdemes dietetikushoz fordulni.

By Laszlo