A magnézium az élethez szükséges egyik legfontosabb elem. Kiegyensúlyozott táplálkozás és normális életmód esetén általában nincs szükség további magnéziumra. Más a helyzet, ha valamilyen gyógyszert szedünk vagy sportolunk. Akkor ennek az elemnek egy további része nagyon hasznos lesz.

A magnézium nagyon fontos szerepet játszik a sejtek és szövetek energiaátvitelében, ezért felelős az ideg- és keringési rendszer megfelelő működéséért, valamint a jó izommunkáért. A magnézium hiánya izomgörcsöket, rosszabb tanulást és emelkedett vérnyomást okoz. Ilyen tünetek egy teljesen egészséges sportolónál jelentkezhetnek, akinek nem lesz elegendő magnéziummal.

Éppen ezért érdemes olyan kiváló étrend-kiegészítőkhöz nyúlni, amelyek kémiai vegyületek formájában könnyen emészthető magnéziumot tartalmaznak. A kisebb magnéziumhiány pótlására nagyon jó módszer lehet az ásványvíz, melyben magasabb ez az értékes elem. Edzés közben is ihatod, nem csak vizet, de magnéziumot is pótolva.

Kiegészítők vagy egészséges ételek?

Nehéz nem észrevenni, hogy elárasztanak bennünket az információk, miszerint az étrend-kiegészítők elengedhetetlenek az étrendünkben. Éhezhet, egészségtelenül fejlődhet, és a táplálék-kiegészítők egészségesen és energiával telítettek.

Pedig minden kutatás azt mutatja, hogy a teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozás előnyt élvez a táplálékkiegészítőkkel szemben – már csak azért is, mert a vitaminokat könnyen túladagolni lehet, ami még veszélyesebb lehet a szervezetre, mint az elégtelenség. Éppen ezért csak akkor használjunk étrend-kiegészítőket, ha valóban hiányt érezünk bizonyos összetevőkből. Hacsak nem sportolunk intenzíven…

Kiderült, hogy még a legjobban kiegyensúlyozott étrend sem képes kielégíteni a szervezet igényeit, amelynek sokkal több egyedi mikro- és makroelemre van szüksége, különösen fehérjére. Ne felejtse el azonban az étrend-kiegészítőket és a tápanyagokat egészséges étrenddel kombinálni – csak így érheti el a kívánt hatást. Másrészt soha ne lépje túl a gyártó által javasolt adagot.

Energiaszeletek – egészségesek?

Az energiaszeletek sportolóknak szánt falatok, amelyek elősegítik a fehérje vagy szénhidrát gyors pótlását az edzés során. A legjobban a hosszú távú sportolók esetében működnek, akiknek szükségük van ilyen típusú energiainjekcióra.

Azt mondják, hogy a szeletek a legjobb alternatíva a magasan feldolgozott ételekkel szemben – bár csak nassolnivalók, nagyszerű helyettesítő lehet arra az esetre, ha nem tud egészségesen táplálkozni. Az ilyen típusú rudak három típusa létezik. A fehérjeszeletek azok számára ajánlottak, akik alacsony szénhidráttartalmú diétát követnek.

Az ilyen típusú rudakat a legjobb vízzel lemosni – nagyon laktatóak. Ezen kívül azt is érdemes megjegyezni, hogy nem cukrot, hanem édesítőszert tartalmaznak. A szénhidrát- és fehérjeszeletek tökéletes kiegészítői az étrendnek, különösen akkor, ha nagy szünetek vannak az étkezések között. Az energiarudak azok, amelyek nagy adag energiát biztosítanak. Érdemes kerülni azokat, amelyekben magas az egyszerű cukortartalom.

By Laszlo