A szervezet elsavasodásáért nagyon gyakran a helytelen táplálkozás felelős. A népszerű élelmiszerek, amelyek ezt a problémát okozhatják: sajt, hal, tojás, alkohol, hús, magasan feldolgozott élelmiszerek, kávé és fekete tea, gabonatermékek és édes üdítők. A savasodást befolyásolják még: stressz, fizikai aktivitás hiánya, túl intenzív edzés, magas vegyi adalékanyag-tartalom az élelmiszerekben.

Hogyan lehet helyreállítani az egyensúlyt? A szervezet savtalanítását a kedvezőtlen étkezési szokások megváltoztatásával és a savtalanító termékek napi étrendbe történő beépítésével érdemes elkezdeni. Ilyen hatások például a nyers tej és tejszín, hajdina és köles, zöldségek – brokkoli, cékla, cukkini, spenót, zeller, paradicsom, retek, cukkini, a legtöbb gyümölcs – őszibarack, kivi, citrusfélék, banán, eper, manko, grapefruit , görögdinnye, málna, mangó, szőlő.

A szervezet savtalanításához megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is szükséges. A folyamat a piacon elérhető különféle étrend-kiegészítőknek köszönhetően támogatható.

Egészséges diéta

Egészen a közelmúltig sokan használtak mindenféle diétát egyetlen célra – a fogyás érdekében. Ezért ezek főként alacsony kalóriatartalmú diéták voltak, és néha rendkívül kimerítőek a szervezet számára. Az elmúlt években azonban gyökeresen megváltozott az emberek gondolkodása erről a kérdésről. Manapság egyre többen használnak diétát, de ezek elsősorban a szervezetünk számára egészséges étrendek. Gyakran használjuk a dietetikusok tanácsait is.

Mindez az egészséges táplálkozás iránti fokozott társadalmi tudatosságról tanúskodik. Az egészséges táplálkozás üzletág virágzik, és az igazság az, hogy be kell tartani néhány alapvető szabályt, hogy a mindennapi étkezések ellássák a szervezetet a szükséges összetevőkkel.

Először is a mennyiség – mert még mindig hajlamosak vagyunk a túlevésre -, tehát együnk annyit, hogy csillapítsuk az éhségünket, és a gyomrunk hamarosan meghálálja. Másodszor, minőség – együnk feldolgozatlan termékeket, bizonyított forrásból származó zöldségeket, gyümölcsöket. Harmadszor, diverzifikáljunk – minél több szín van a tányéron, annál jobb lesz a testünk.

Gyömbér – elengedhetetlen az egészséghez

A gyömbér olyan növény, amely a kiváló ízt nagyon jótékony egészségügyi tulajdonságokkal ötvözi. Miért egészséges a gyömbér? Ez a fűszer többek között emésztőrendszeri problémák esetén használható. Hatása elősegíti az emésztést, serkenti a nyálelválasztást és a gyomornedv termelését, segíti a puffadást, diasztolés és choleretikus hatású.

A gyömbér hányinger enyhítésére is használható, például kemoterápia utáni hányás esetén. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a gyömbért a mozgásszervi betegség elleni szerek összetevőjeként használják. Ennek az aromás rizómának a másik előnye a vérkeringés javulása. A gyömbér tökéletesen felmelegíti a testet, és Ázsiában afrodiziákumként is használják.

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít a szájüregi fertőzések leküzdésében, serkenti a nyálkakiválasztást, gyógyítja a fertőzéseket, torokfájás öblítésére is használható. Tulajdonságai miatt ezt a növényt különféle karcsúsító és modellező készítményekben is használják.

By Laszlo