A különböző típusú vitaminoknak és ásványi anyagoknak megfelelő szinten kell jelen lenniük mindenki étrendjében. Fizikailag aktívaknál az egyes tápanyagokat ennek megfelelően nagyobb adagban kell bevinni, mert a fizikai megterhelés hatására a szervezet egyszerűen kiöblíti azokat, például verejtékkel adják ki. Mindez azt jelenti, hogy gyakran még a legjobban adaptált és kiegyensúlyozott étrend sem képes minden tápanyag optimális szintjét biztosítani. Ilyen helyzetekben érdemes étrend-kiegészítőkhöz nyúlni, amelyek közül az egyik gyakran használt az A-vitamin.

Miért felelős az A-vitamin az emberi szervezetben?

Az A-vitamin nem látja el energiával a szervezetet, ellentétben például a szénhidrátokkal, hanem számos különböző biokémiai folyamatért felelős, amelyek az emberi szervezetben zajlanak. Az egyik leggyakrabban emlegetett, hogy A-vitamin-hiány esetén súlyos látásproblémák léphetnek fel, ami e szerv számos betegségéhez vezethet.

Az A-vitamin ráadásul erősíti az immunrendszert, részt vesz az izomzatban a fehérjeszintézisben, valamint a lipidek anyagcseréjében, és sok más vitaminhoz hasonlóan pozitívan befolyásolja a szervezet általános állapotát. Pozitív hatással van a bőrre, és érdekes módon a férfiaknál részt vesz a progeszteron termelésében, amely a tesztoszteronnal együtt felelős a szervezet felépítéséért, növeli és csökkenti az izomszövetet stb. Az A-vitamin a természetes antioxidánsok részét képező vitaminok egyike, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök hatásai ellen.

Mindezen tulajdonságok miatt valóban érdemes kontrollálni a szervezet A-vitamin szintjét, hiánya esetén pedig dönteni a megfelelő pótlásról. Az A-vitamin nagyon fontos tápanyag, ezért számos étrend-kiegészítőben megtalálható. Az SFD áruház kínálatában megtalálhatóak csak A-vitamint tartalmazó termékek, de vannak többkomponensű kiegészítők is.

Mivel szedhető az A-vitamin, és mivel nem?

Az A-vitamin, mint más tápanyagok, szintén, és talán elsősorban, vegyi anyagok. Érdemes megjegyezni, mert nem mindegy, hogy a különböző vitaminokat, ásványi anyagokat mivel szedjük. Ez azt jelenti, hogy az étrend-kiegészítők különböző kombinációi eltérő reakciókat válthatnak ki, ezért érdemes kicsit odafigyelni erre a kérdésre.

A vegyi anyagok bizonyos kombinációi (például vitaminok) pozitív kölcsönhatásba léphetnek, hogy fokozzák egymás hatását. Szélsőséges esetben azonban előfordulhat olyan helyzet, amikor az egyes anyagok megakadályozzák egymás tulajdonságait, és kiegészítésük nem hozza meg a várt eredményt. Tehát mire érdemes emlékezni az A-vitaminról?

  • Zsírban oldódó vitaminok ADEK – Az A-vitamin a zsírokban oldódók közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy együtt is fogyaszthatók, de legjobb például egy zsírban gazdag étel mellé.
  • Cink és kalcium ásványi anyagok – tulajdonságaik miatt az A-vitamint jó kombinálni olyan ásványi anyagokkal, mint a cink és a kalcium, amelyek jól kölcsönhatásba lépnek egymással és erősítik egymás tulajdonságait.
  • B-vitamin – bár nem zsírban oldódik, de ez is azon vitaminok közé tartozik, amelyeket érdemes A-vitaminnal kiegészíteni.

Nem ez az egyetlen lehetséges tápanyag-kombináció az A-vitaminnal, de ezeket tartják a leghatékonyabbnak. A gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők párhuzamos használatával kapcsolatos minden helyzetben mindig forduljon orvoshoz.

A legjobb minőségű tápanyagok és kiegészítők vásárlásakor azonban jó odafigyelni az SFD áruház kínálatára, ahol minden, a szervezet megfelelő működéséhez szükséges tápanyagot megtalál.

By Laszlo