A többkomponensű készítmények, pontosabban a multivitaminok már régóta elérhetőek az étrend-kiegészítők piacán. Jelentős számban dicsérik ezt a vitamin- és ásványianyag-beviteli formát, mert például 10 tabletta helyett mindent egy formában kapnak meg. Ezért felmerülnek a kérdések, lehetséges-e egyáltalán? Természetesen a multivitamin készítményekbe nem lehet olyan nagy mennyiségben beletenni pl. D-vitamint, mint egy csak ezt a vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő esetében. Szóval, megéri egyáltalán egy multivitamin?

Érdemes elkezdeni a multivitamin pótlást?

Mielőtt bármilyen táplálékkiegészítést elkezdene, mindenekelőtt meg kell indokolnia. Ahogyan az egyes vitaminok és ásványi anyagok hiánya is lehetséges, előfordulhat ezek feleslege is, ami szintén súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Ez azt jelenti, hogy mindig érdemes a legelején átvizsgálni a szervezetet, hogy pontosan tudjuk, milyen tápanyagok hiányoznak az adott helyzetben, majd kiválasztjuk a megfelelő étrend-kiegészítőt.

A fizikailag aktívak számára a helyzet még komolyabb. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy minden szervezet kissé eltérő módon reagál a gyakorlatokra, még akkor is, ha ugyanazt a tudományágat. Ez azonban mit sem változtat azon, hogy edzés közben a szervezet mindig megszabadul a hasznos tápanyagoktól. Ennek eredményeként a sportolóknak egyszerűen megnövekedett igényük van bizonyos anyagokra, beleértve a vitaminok és ásványi anyagok.

Mindenféle tápanyaghiányt és a szervezet megnövekedett szükségleteinek kielégítését kiegyensúlyozott étrenddel kell pótolni. Ha azonban ez nem elég, akkor tápanyagokhoz és kiegészítőkhöz kell nyúlni. Saját biztonsága érdekében csak olyanokat érdemes venni, amelyek bevizsgáltak és megbízható forrásból származnak. Az SFD áruház számos olyan terméket kínál, amelyek lehetővé teszik a legigényesebb étrend kiegészítését is.

Mire kell emlékezni a vitaminok és ásványi anyagok pótlásakor?

A pótlást helyzettől függően érdemes multivitaminnal vagy külön-külön egyes tápanyagokkal kezdeni. Kiderülhet, hogy adott esetben csak D-vitamin hiányról van szó. Ebben az esetben nagy valószínűséggel az étrend megfelelően kiegyensúlyozott, és nincs szükség több összetevőből álló étrend-kiegészítők alkalmazására, a D-vitamin pedig külön étrend-kiegészítőben elég.

Sportolóknál azonban az egyes tápanyagok szintje jelentősen ingadozhat a napszaktól, a testmozgástól, az edzésintenzitástól stb. Ily módon lehetséges lesz megvédeni a szervezetet a fontos tápanyagok hiányától.

Ezért az adott helyzettől, valamint az adott étrend-kiegészítő vagy tápanyag összetételétől függ, hogy multivitaminnal vagy külön készítménnyel kezdjük-e a pótlást. A többkomponensű készítmények nem azonos és azonos összetételűek, de sokféle változatban kapható. Az SFD áruház kínálatában mindenféle vitamin megtalálható, ami a legkevésbé népszerű esetekben is hasznosnak bizonyul.

By Laszlo