Az ásványok a világ minden táján megtalálhatók, vízben, talajban és növényekben is megtalálhatók. Az ember táplálékkal kapja meg őket, hogy kulcsfontosságú funkciókat tölthessenek be szervezetében a megfelelő élettani folyamatok érdekében. A napi menü elemeinek hiányosságai súlyosan károsíthatják az embert, és számos betegség kialakulásához járulhatnak hozzá.

Az ásványi anyagokat két alapvető csoportra osztják: mikro- és makroelemekre. A mikrotápanyagok vagy nyomelemek azok az összetevők, amelyekre a szervezetnek kevesebb, mint 100 mg-ra van szüksége naponta. A makrotápanyagok olyan összetevők, amelyek szükséglete meghaladja a 100 mg-ot.

  • A nyomelemek a következők: vas, réz, cink, jód, mangán, molibdén, fluor, szelén és króm.
  • A makrotápanyagok közé tartozik a kalcium, magnézium, klór, kálium, foszfor és nátrium.

Tudnia kell, hogy ezeknek az összetevőknek a jelenléte a szervezetben nagy jelentőséggel bír az emberi egészség szempontjából. Nekik köszönhetően az emberi test rendszerei és szervei megfelelően működnek. Gondoskodnia kell a kiegyensúlyozott és változatos étrendről, hogy megfelelő adagokat kapjon az elemekből.

Vitaminkészletek – egészségesek?

Állítólag a sportolóknak nincs szükségük vitaminokra – nem javítják a gyakorlati teljesítményt, nem növelik az izomtömeget. A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy a megfelelő étrendnek hatékonyan kell biztosítania a szervezet számára ezeknek a csoportoknak az összes összetevőjét. Előfordul azonban, hogy a sportolóknak mégis hozzá kell nyúlniuk, hogy pótolják a hiányzó tápanyagokat. A vitaminkészletek elsősorban a gyógyszertárakban kaphatók, de megtalálhatóak edzőtermekben és szupermarketekben is.

Az erős sportolási erőfeszítéseknek kitett emberek vitaminhiánya nagyon problémás. Kinek is érdemes használnia az ilyen típusú készleteket?

Jó megoldást jelentenek azok számára, akik növényi termékeket fogyasztanak.

Mikor veszítik el a legtöbb vitamint a sportolók?

Először is, az izzadás során – a vízen kívül ásványi sókat és vitaminokat is veszítünk. A szervezetben a vitaminok értékének erőteljes csökkenése a szervezet hatékonyságának csökkenését és lényegesen rosszabb teljesítményt okozhat. A vitaminokra a szöveti regeneráció folyamataiban is szükség van, különösen a számos sérülésnek és ízületi terhelésnek kitett sportolóknál.

Cink – mint az egészség eleme

A cink szerepe az emberi szervezetben felbecsülhetetlen. Bár mikrotápanyagról van szó, és a szervezetnek nem kell belőle sok, hiánya nagyon súlyos következményekkel járhat. Nem is lehet másként, hiszen a nem feltűnő cink akár kétszáz enzim munkáját szabályozza az emberi szervezetben. És szerepe ezzel még nem ér véget.

A megfelelő cinkszint fenntartása az emberi szervezetben kulcsfontosságú számos rendszer és szerv megfelelő működéséhez. A cink nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszer munkájában. A cinkhiánnyal küzdők gyakrabban kaphatnak el különféle fertőzéseket. Az elem befolyásolja a termékenységet, a szellemi teljesítményt és az izomösszehúzódást is. A cink iránti igény kielégítése a sportolók és a testépítők érdeke is, hiszen a mikrotápanyag befolyásolja a fehérje szerkezetét.

A cink gazdag forrásai közé tartoznak a tenger gyümölcsei és a kagyló, a búzacsíra, a bab és a mandula. A cink a legtöbb multivitaminban is megtalálható. Az optimális szint fenntartása egyáltalán nem nehéz.

By Laszlo