A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség, amelyet sokféle formában fogyasztunk – levesben, gyümölcslében, szószokban és még sok más formában. Nyersen is finomak, tökéletesek szendvicsekhez vagy salátákhoz. A paradicsomnak az íze mellett egészségügyi előnyei is vannak, amelyeket minden paradicsomellenzőnek tudnia kell. Bátorítani kellene őt, hogy gyakrabban használja ezt a zöldséget!

A paradicsom gazdag likopinforrás, amely antioxidáns. Az antioxidánsok segítenek a rák elleni küzdelemben, támogatják az emberi sejteket a betegség elleni küzdelemben, és jótékony hatással vannak az immunitásra. Ráadásul késleltetik a szervezet öregedési folyamatait, beleértve a bőrt is. Tehát elmondható, hogy a paradicsom segít a ráncok elleni küzdelemben.

Ez a zöldség számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, köztük C-, K- és A-vitamint. 100 gramm paradicsom lehetővé teszi a C-vitamin-szükséglet 30%-ának kielégítését, ami jótékony hatással van az immunitásra és segít a megfázás elleni küzdelemben . A paradicsom egész évben kiváló étel.

Paradicsomlé – finom és egészséges

Nem mindenki szereti a paradicsomlevet – egyesek a hideg paradicsomlevesre asszociálnak. Érdemes azonban meggyőzni magunkat erről az italról, ami igazán finom lehet, ráadásul nagyon egészséges és kalóriaszegény. 100 milliliter gyümölcslé mindössze 17 kilokalóriát tartalmaz, így fogyókúra közben is sikeresen fogyasztható. Ekkor még a tápérték és a kalória aránya miatt is feltüntetik.

A paradicsomlé főként likopint tartalmaz, amely az egészség szempontjából nagyon fontos anyag. A likopin egy antioxidáns, amely segít megelőzni a rákot és a korai öregedést. A paradicsomban található, melynek kiváló forrása a paradicsomlé.

Sőt, ez az ital gazdag A-, K- és C-vitaminban, kiválóan javítja az immunitást és a vérösszetételt. Csak 100 milliliter gyümölcslé biztosítja a szükséges C-vitamin 30%-át! Tehát kiváló forrása ennek a vitaminnak. Ezenkívül a paradicsomlé csökkenti a koleszterinszintet. Gyümölcslé vásárlásakor mindenképpen ellenőrizze, hogy nem került-e bele só vagy cukor!

Házi spagetti szósz – diétás és egészséges

A spagetti egy nagyon népszerű étel, amely Olaszországból érkezett Lengyelországba. Az üzletekben találhatunk tégelyes és porszószokat, amelyeket csak otthon kell melegíteni. Viszont rengeteg káros anyagot tartalmaznak: cukrot, sót és tartósítószert. Sokkal egészségesebb és ízletesebb (és kevésbé kalóriatartalmú!) Paradicsomszószt házilag elkészíteni. Ekkor biztos lehetsz a felhasznált összetevőkben és a szósz frissességében.

A spagetti paradicsomszósz elkészítéséhez csak néhány hozzávalóra van szüksége: olívaolajra, hagymára, paradicsomra és fűszerekre. A meghámozott és apróra vágott hagymát elég alacsony lángon megpirítani, majd barnulás után hozzáadni a meghámozott paradicsomot. Adja hozzá kedvenc fűszereit ehhez a keverékhez: egy kis só, bors, oregánó, bazsalikom, fokhagyma és még sok más. Mindent puhára és megfelelő állagúra kell párolni.

Az elkészített mártást üvegekbe tölthetjük vagy lefagyaszthatjuk, és hosszú ideig tárolhatjuk. Nagyszerű ötlet egy diétás és egészséges vacsorához – csak adj hozzá teljes kiőrlésű tésztát!

By Laszlo