A testépítéssel induló embereknek gyakran vannak fenntartásai azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e étrend-kiegészítőket használni. Attól tartanak, hogy az ilyen készítmények egészségtelenek az emberi szervezetre. Az igazság az, hogy kizárólag természetes összetevőkből állnak – olyanokból, amelyeket a szervezet étkezés közben úgyis felvesz. Csak annyit, hogy a készítmények jóval nagyobb mennyiséget biztosítanak belőlük, mert sokkal nagyobb a szervezet igénye rájuk.

A fő összetevő – és a szervezet által leginkább kívánt összetevő – a fehérje. Ez az emberi test legfontosabb építőköve, beleértve az izmokat is. Felelős a sovány izomszövet növekedéséért. A fehérjét emellett számos tápanyag egyéb fontos összetevői is támogatják, mint például a kreatin, amely erősíti és regenerálja az izmokat, vagy a glutamin.

Egy másik gyakori összetevő a szénhidrát, amely hatalmas energiaadag forrása. A számos tápanyagban jelenlévő koffein és béta-alanin hasonló jelentőséggel bír a szervezet számára. Természetesen a tápanyagok sokkal gazdagabbak, de a pontos összetétel az egyéni jellemzőjük.

Kreatin a tápanyagokban

Míg a fehérje (vagy fehérje aminosavak) a sporttáplálkozás egyik leggyakoribb összetevője, ez nem jelenti azt, hogy más összetevők kevésbé fontosak a testépítők számára. Nagyon fontos kiegészítői a fehérje hatásának. Az egyik ilyen összetevő a kreatin. Nos, még kreatin alapú kiegészítők is vannak. Nézzük meg, mit jelent ez a sporttáplálkozás fogyasztói számára.

A kreatin is egyfajta aminosav, amely megtalálható az emberi szervezetben – tehát 100%-ban természetes összetevő. Olyan kérdésekért felelős, mint az állóképesség és az izomerő – sőt az egész test. Ugyanakkor a kreatin fogyasztása további energiarész felszabadulását idézi elő az emberben, ami szükséges az intenzív edzés során. A kreatin az egyik fontos támasza a sovány izomszövet kialakításának. A legjobb edzés után bevenni, bő vízzel lemosva a kondicionálót.

Fehérje kiegészítők

A fehérje, amely testünk alapeleme, a vízmentes testtömeg több mint 80%-át teszi ki. A fehérje elsősorban az izomrostok építőköve, de sejtek, szövetek és szervek is. A fehérje minden sportoló étrendjében nélkülözhetetlen – felelős az izomtömeg kialakulásáért, és lehetővé teszi számukra, hogy jelentősen rugalmassá váljanak.

A fehérje-kiegészítőket a sportolók nem csak ennek az összetevőnek a folyamatos kiegészítésére használják, hanem a vázizmok erősítésére, jobb testteljesítmény kialakítására, valamint izomtömeg növelésére is szolgálnak. Maga a fehérje fogyókúrás időszakokban is használható – felgyorsítja az anyagcserét, lehetővé téve a felesleges és mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből.

A tápanyagokban lévő fehérjéket általában több típusra osztják – a leghíresebbek a tejsavófehérje, a szójafehérje, a tejkazein és a tojásfehérje. A tejsavófehérje szívódik fel leggyorsabban a szervezetben – edzés előtt érdemes fogyasztani. A kazein fehérje lassan szívódik fel – a vacsora részét kell képeznie.

By Laszlo