A magnézium azon ásványok egyike, amelyek nagyon gazdag és sokoldalú tulajdonságokkal rendelkeznek az emberi testhez képest. Érdekes módon még az élet elemének is nevezik, mivel a szervezetben számos folyamatban vesz részt. Rendkívül fontos számos szerv számára, beleértve a szívet, az agyat, a vázizmokat stb.

A résztvevők között szerepel fehérjék, szénhidrátok és zsírok szintézisében. A szervezet még az elektrolit-egyensúly fenntartására is felhasználja, köszönhetően a nátrium, kalcium, kálium stb. szállításában. Ezért a megfelelő magnéziumszint nem csak a fizikailag aktív emberek, hanem mindenki számára elengedhetetlen.

A magnézium szintjének szabályozása

Egy átlagos felnőtt férfi testében körülbelül 26-30 g magnézium van. Érdekes módon ennek a számnak csak körülbelül 1%-a található a vérplazmában, míg több mint fele a csontokban. Ez meglehetősen megnehezíti az emberi szervezet magnéziumszintjének becslését, mivel előfordulhat, hogy a vér- és vizeletvizsgálatok nem pontosak, és nem jelezhetnek magnéziumhiányos problémákat.

Feltételezhető, hogy a magnézium szempontjából a legpontosabb és legmegbízhatóbb teszt a tiszta haj spektroszkópiai vizsgálata (festék vagy kondicionáló alkalmazása nélkül). Ez különösen azért fontos, mert a becslések szerint évről évre egyre kevesebb magnézium van a statisztikai étrendben. Érdemes ellenőrizni ennek az elemnek a szintjét, különösen a fizikailag aktív emberek esetében, akiknél fennáll az ilyen típusú ásványok kimosódásának veszélye.

Sok esetben az egyetlen lehetséges megoldás a magnézium megfelelő szinten tartására a pótlása. Az SFD áruház kínálata a magnéziumnak sokféle változatát tartalmazza, összetételét tekintve is. Ez azt jelenti, hogy mindenki megtalálhatja a saját helyzetének megfelelő étrend-kiegészítőt.

A magnézium szintje a szervezetben és a fizikai aktivitás

A magnézium különösen fontos a fizikailag aktív emberek étrendjében. Ennek oka többek között az a tény, hogy a magnéziumnak óriási hatása van a szervezet megfelelő hidratáltságára is. Mi több, javítja a glükóz transzportot, és javítja az általános izom-ideg vezetést is. A megnövekedett fizikai aktivitással szemben azonban megnövekedett mennyiségű különféle vitamin és ásványi anyag, köztük a magnézium ürül ki a szervezetből, ami biztosítja a szervezet egyensúlyát.

Megakadályozza a kiszáradást és megfelelő szinten tartja az izomösszehúzódást. Sőt, ha edzés (főleg intenzív) után megfelelő adagban szeded be a magnéziumot, megelőzheted az izomsavasodást, ami nem csak magára a szervezetre, hanem az edzések hatékonyságára is nagyon negatív hatással van.

A magnézium és más vitaminok és ásványi anyagok is kiürülhetnek a szervezetből fizikai aktivitással, ezek pótlásának elmulasztása súlyos szövődményekhez vezethet. Ezért döntenek oly sokan étrend-kiegészítők mellett, hogy edzés után egyensúlyban tartsák testüket. Az SFD áruház kínálata különféle tápanyagokat és étrend-kiegészítőket tartalmaz, amelyek segítségével minden tápanyagot az egészsége szempontjából biztonságos szinten tarthat.

By Laszlo