Minden étkezésnek biztosítania kell a szervezetet a számára szükséges tápanyagokkal, azaz vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A napot komplex szénhidrátokból álló reggelivel kell kezdeni: teljes kiőrlésű kenyér, gabonafélék, durva dara, tej vagy tejtermékek, friss gyümölcs.

Ezek a termékek C-vitamint, D-vitamint és kalciumot is tartalmaznak. A következő étkezés halból, húsból, tojásból és hüvelyesekből álljon. Ezek a termékek esszenciális fehérje, kalcium és magnézium forrásai. A tojássárgája, a hal és a hús is biztosít vasat. Emellett a hüvelyesek, a tojás és a hús a B-vitamin forrása.

Hüvelyesek, gyümölcsök és egyéb zöldségek étrendbe való beillesztésével a szervezetet rostokkal is ellátjuk, kefir, joghurt vagy író elfogyasztásával pedig probiotikumokkal gazdagítjuk a szervezetet. A szervezet megfelelő működése nem lesz lehetséges folyadék nélkül: ásványvíz, gyümölcs- vagy zöldséglevek, gyümölcs- vagy gyógyteák. Emlékezzünk a zsírokról: növényi olajokról, olívaolajról.

Egzotikus növények az egészségért

A Himalájában termő goji bogyók az egészség szempontjából értékes összetevőket tartalmazó egzotikus növények közé tartoznak. A goji bogyó nagyon értékes béta-karotin, B-vitamin, E- és C-vitamin forrás. A goji bogyók a vitaminokon kívül luteint, cinket, káliumot, kalciumot és vasat is biztosítanak. Másrészt a vilcacora a dél-amerikai kontinensen nő. A vírusellenes savak, szterolok és polifenolok kincstára.

Erősíti a szervezet immunitását, megakadályozza a vérrögképződést, segít csökkenteni a túl magas vérnyomást. A dél-amerikai lapacho sok értékes nyomelemet tartalmaz. A Lapacho nemcsak nyomelemeket biztosít, hanem lapacholt is tartalmaz, amely az antibiotikumokhoz hasonlóan hat.

Segédanyagként használható cukorbetegség és gyomorfekély kezelésében. Növeljük a szervezet immunitását a gyógynövényboltokban kapható nonilé szedésével. A noni nemcsak a szervezet immunitását erősíti, hanem a depresszió kezelését is támogatja. A ginzeng gyökér értékes tulajdonságairól ismert.

Minden gyümölcs egészséges?

Sajnos le kell tagadnunk. Minden gyümölcs tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, de sok esetben a pozitív és negatív összetevők (cukor, fokozók) aránya inkább káros, mint hasznos. Tökéletes példa erre a görögdinnye – más gyümölcsökhöz képest sok vizet és cukrot, de kis mennyiségű ásványi anyagot és vitamint tartalmazó gyümölcs.

Ugyanez mondható el a banánról is – a fűtőértéke nem mindig jó nekünk, hiába van sok értékes összetevő. Ezeket azonban nem szükséges kiiktatni étrendünkből. Érdemes egy kis időt szánni a gyümölcsök IG-ben elfoglalt helyzetének ellenőrzésére és tápértékük utánajárására. Persze, ha egyszer megeszünk egy banánt, avokádót vagy görögdinnyét, az nem árt nekünk.

Sokkal inkább arról van szó, hogy ne együnk túlzásba, és ne vegyítsük más, magas GI-vel rendelkező élelmiszerekkel. Például egy avokádót ehetünk zsírszegény sajttal és teljes kiőrlésű kenyérrel, de camemberttel nem. Érdemes sok egészségesebb gyümölcsöt beiktatni étrendünkbe, például az áfonyát vagy a málnát.

By Laszlo