Egyre többen döntenek úgy, hogy vegetáriánus vagy akár vegán étrendet követnek. Számos tanulmány bizonyítja, hogy ezek a diéták lehetnek egészségesek és egészségesek, de nagyobb figyelmet kell fordítani a napi étkezések összeállítására.

Általánosan elterjedt vélemény, hogy a fehérje a legjobban a húskészítményekből szívódik fel. Ezért az egészséges és kiegyensúlyozott étrendben ezek nem hiányozhatnak. A hüvelyesek azonban a megfelelően emészthető fehérje jó forrásai is. Ezért a vegán és vegetáriánus étrend fontos elemének kell lennie, mert nincs más növényi összetevő, amely helyettesíthetné ezt az értékes építőelemet.

Ha a zsírokról van szó, az állati eredetűekről is nyugodtan lemondhatsz. A zsírt azonban egyáltalán nem lehet kiiktatni az étrendből, azt növényi alapú megfelelőkkel kell helyettesíteni, például lenmagolajjal, repceolajjal, napraforgóolajjal. A vegán étrend a méz fogyasztását is kizárja – itt tulajdonképpen ez az értékes összetevő nem pótolható semmivel, ez a legértékesebb élelmiszertermék.

Zsírok az egészséges táplálkozásban

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek zsírokat kell tartalmaznia. Még ha karcsúsító diétáról is van szó. Ezeket nem lehet teljesen kiküszöbölni, mert felbecsülhetetlen szerepet töltenek be a szervezetben. Az Omega 3 zsírok különösen értékesek.

Felbecsülhetetlen forrásuk a hal. Ezért a hal vásárlásakor és a legértékesebbek kiválasztásánál azt az elvet kell követni, hogy minél kövérebb, annál egészségesebb. Ennek ellenkezője igaz a húsra és a húskészítményekre. Itt elsősorban a sovány húsra, baromfira kell koncentrálni, de a vörös húsról se mondjunk le, hanem válasszuk a soványabb darabokat, és a zsíros termékeket, például a kolbászt. Ha a növényi zsírokról van szó, nem kell mindennek egészségesnek lennie.

Itt nagyon oda kell figyelni, hogy mit eszünk, nehogy a legolcsóbb, legrosszabb minőségű növényi zsírokat tartalmazó, magasan feldolgozott termékeket válasszuk. Jelen vannak pl. vásárolt édességekben, olcsó sütikben stb.

Egészséges zsírok – ez az

Nagyon fontos, hogy minden tápanyagot megfelelő arányban kapjunk. Ez azt jelenti, hogy egyik összetevőt sem hagyhatjuk ki. Mindeközben sokan fogyókúrázva lemondanak a zsírról, ha nem is. Ezt azonban nem szabad megtenni, hogy szervezetünk megfelelően fel tudja venni a vitaminokat, különben súlyos következményekkel nézhetünk szembe.

A zöldségeket, gyümölcsöket mindig kevés zsírral kell tálalni – nem kell majonézben úszniuk, nem ez a lényeg. Egy kevés olíva- vagy lenolajos öntet elég ahhoz, hogy egy ilyen saláta vagy saláta ne legyen egyszerűen steril. A zsírban oldódó vitaminok a tejtermékekben is megtalálhatók. Ezért nem választhatunk zsírmenteset vagy minimális zsírtartalmút, mivel ezek számunkra teljesen értéktelenné válnak.

Hús esetén a legsoványabbat, a halaknál a zsírosakat válasszuk, mert ezek értékes omega 3 zsírsavakat tartalmaznak, törekedjünk az egészséges, teljes értékű növényi zsírok, például a szűz olajok kiválasztására is.

By Laszlo