Különféle mítoszok keringenek az egészséges táplálkozásról. Beleértve azt is, hogy az egészséges táplálkozáshoz sok pénz kell. Ennek azonban nem kell így lennie. Az egészséges táplálkozás alapja mindig a szezonális, helyi termékek, köztük a zöldségek és gyümölcsök. Igen, néha többet kell költeni – de akkor jobb minőségre számíthat.

Így jobb, ha kevesebbet és értékesebb dolgokat veszel. Ennek köszönhetően jobban megtervezheti étrendjét, és megbizonyosodhat arról, hogy az valóban nagyon kiegyensúlyozott és értékes. Ezért olyan fontos, hogy mindenekelőtt a termékek minőségére összpontosítsunk. Azonban nem arról van szó, hogy az egészséges táplálkozásnak drágábbnak kell lennie.

Nem szükséges egzotikus és drága termékeket vásárolni ahhoz, hogy étrendünk egészséges és értékes legyen. Inkább kiegyensúlyozottnak kell lennie, hogy minden szükséges, szervezetünk számára legmegfelelőbb terméket biztosítson. Azaz egészséges és energiát adó minden nap. Ezért az étrendet megfelelően kell megtervezni, hogy minden nap tápértéket biztosítson.

Egészséges és ízletes ételek

A közhiedelemmel ellentétben az egészséges táplálkozásnak nem kell ízetlennek, unalmasnak és nem túl változatosnak lennie. Éppen ellenkezőleg, az egészséges táplálkozás változatos, olyan termékeket kell tartalmaznia, amelyek megfelelő arányban biztosítják az összes szükséges tápanyagot. Ezért biztosan nem lesz unalmas és változatlan. Ellenkezőleg.

Arra is érdemes ügyelni, hogy az étrendet megfelelően alakítsák ki, hogy az ételek összetételében olyan termékek szerepeljenek, amelyeket szeretünk. Érdemes úgy előkészíteni őket, hogy minél ártalmatlanabbak és értékesebbek legyenek. Például a hús esetében nagyon fontos a hőkezelés módja. A rántással, ráadásul panírozással – kalóriadúsabbá teszi az ilyen húst, nem értékesebbé.

Ezért a sütés vagy párolás jobb választás. Megfelelő fűszerekkel, megfelelő elkészítési móddal az ilyen ételek nemcsak egészségesebbek, de ízletesebbek is lesznek. A kulcs a megfelelő fűszerezés és pácolás, amely lehetővé teszi az ételek ízének és illatának kiemelését, egyedi karaktert adva nekik.

Egészséges édességpótló

Az édes íz függőséget okoz – ezt számos tudományos tanulmány bizonyítja. Számos megerősítése közül az egyik, hogy a gyorséttermi láncok különféle hamburgereinek elkészítéséhez használt zsemle is … édes! A cukrok hatással vannak az agyra, ingerlékenységet, rosszabb hangulatot és jó közérzetet okozva, ha egy nap a kedvenc édes snack nélkül marad. Hogyan lehet tehát kiiktatni a cukrot az étrendből?

Ez sok esetben különösen nehéz, sőt néha lehetetlen. Ezért javasolt az édességet egészséges helyettesítőkkel helyettesíteni – természetes, de tápanyagokban gazdag édes falatokkal. Érdemes tehát aszalt gyümölcsökhöz nyúlni – szilva, datolya, sárgabarack és mások.

Ezek a finomságok nem csak a szájpadlást kedvelik, hanem az emésztőrendszer perisztaltikáját is javítják, mert rostot tartalmaznak. A kávé és a tea édesíthető természetes mézzel vagy egészséges steviával. Ha azonban igazán fényűző desszertnek érezzük magunkat, csak keverjünk össze egy banánt, néhány datolyát néhány kanál natúr kakaóval turmixgépben, és máris kész az egészséges csokis csemege!

By Laszlo