Az egészség az alapunk és a legdrágább kincsünk. Nélküle nem tudnánk semmit sem csinálni, a semmiért küzdeni, és nem tudnánk megvalósítani az álmainkat. Az egészség olyasvalami, ami egyszer megadatott nekünk. Nagyon könnyű elveszíteni őket, ezért érdemes fokozottan vigyázni rájuk. Először is kutatnia kell magát.

Napjainkban lehetőségünk van bármilyen betegség kimutatására, a profilaxis azt jelenti, hogy nagyon gyorsan meg tudjuk gyógyítani őket. Az egészség második pontja az egészséges táplálkozás: a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszer fogyasztása, a cukor és a vegyszerek lehetőség szerinti csökkentése. A feldolgozott élelmiszerekben iszonyatosan sok tartósítószer és egyéb töltelék van.

Néha szükség van rájuk, de túlnyomó többségük szükségtelen. Ezenkívül gyakorolnia kell. Anélkül nem megy. Nincs egészség testmozgás nélkül, soha. Az embernek mozognia kell az ízületek, a kalóriák elégetése és a mentális egészség érdekében. Ez oldja a feszültséget és a stresszt. És mint tudod, a stressz tiszta gyilkos. Ha behódolunk neki, gyakran egészséget és életet veszítünk.

Egészséges a diéta?

Fogyunk, hízunk és így tovább és így tovább. Csodadiétákat alkalmazunk testzsírunk csökkentésére és fitten tartására. Az ilyen diéták azonban nagyon gyakran nem felelnek meg az egészséges táplálkozás alapelveinek, amelyek a táplálkozásban a legmegfelelőbb elvek.

Mert ha egy hétig káposztát eszünk, vagy egy 1000 kalóriás diéta nem tesz jót a súlyunknak és az egészségünknek. Ez csak hiányosságokat és a test tönkremenetelének lehetőségét, sőt akár halált is okoz (rendszeres használat esetén). Vigyázni kell a diétákkal, mert az ember először vizet veszít a szervezetéből, nem zsírt.

És a zsír a gyilkosunk. Ezért a fogyás és a zsír elégetése érdekében folyamatosan be kell tartani az egészséges táplálkozás és a testmozgás alapelveit, nem pedig ugrálva diétázni. Az egészséges táplálkozás alapelvei könnyen megtalálhatók a WHO és más szakmai élelmiszerintézetek weboldalain. Ők azok, akik sokéves kutatások alapján olyan táplálkozási piramist alkotnak, amely minden egészséges ember számára megfelelő.

Egészségügyi profilaxis – a jó élet kulcsa

Az egészséges életmód nem csak az egészséges táplálkozásról vagy az értékes fizikai aktivitásról szól. Ez egyben a szakorvosi rendelőben végzett állapotfelmérés is. Ahogy az orvosok hangsúlyozzák, nincs jobb a megelőzésnél. Az ellenőrző teszteknek köszönhetően kimutathatjuk, ha nincs semmi baj a szervezetünkkel.

Még akkor is, ha jól érzi magát, és nem észlelt semmilyen zavaró tünetet, évente legalább egyszer keresse fel háziorvosát. A rövid kórtörténet és az alapvető vérvizsgálatok megbizonyosodnak arról, hogy minden rendben van. Hasonló a helyzet a fogorvosok esetében is. Az orvosok itt is arra biztatják, hogy félévente egyszer látogassa meg rendelőit. Ennek köszönhetően évekig megőrizheti a gyönyörű mosolyát.

A nőknek viszont emlékezniük kell arra, hogy rendszeresen látogassanak nőgyógyászhoz. Ennek köszönhetően kontrollálhatja egészségét, és sokáig élvezheti. A népszerű „egészséges test, egészséges lélek” kifejezés az évek során nem veszített értelméből, és ma is érvényes. Más szóval, a megelőző egészségügyi ellátás egy olyan út az egészséghez, amelyre mindenkinek emlékeznie kell – kortól és nemtől függetlenül.

By Laszlo