Csak a bölcs és megfelelően végrehajtott fogyás képes nemcsak felesleges kilogrammokat leadni, hanem áttérni az egészséges életmódhoz szükséges megfelelő étrendre. Az étrendet racionálisan kell megközelíteni. Mindenekelőtt a testet megfelelően fel kell készíteni.

Mielőtt elkezdenénk a karcsúsítási folyamatot, néhány naponta érdemes alkalmazni az ún folyadék diéta. A lényeg, hogy ne egyél semmilyen szilárd ételt, hanem elégedj meg a saját készítésű gyümölcslevekkel és levesekkel. Ez lehetővé teszi a felesleges víz csökkentését és a zsírszövet újjáépítését.

Egy későbbi szakaszban azt kell akarnunk, hogy az energiamérleg csökkenjen, vagyis több kalóriát veszítsünk, mint amennyit elfogyasztunk. Az étkezések energiacsökkentése ne legyen túl gyors, mert a szervezet ekkor takarékos üzemmódba kapcsol. Ennek eredményeként több kilót fog hízni. Az is fontos, hogy a fizikai aktivitást beépítsd az étrendedbe. Csak akkor számíthatsz eredményekre, és nem félsz attól, hogy a jojó hatás a diéta befejezése után jelentkezik.

Az egészséges táplálkozás alapelvei

Az egészséges táplálkozás lényege, hogy a szervezetet minden szükséges összetevővel ellátjuk. Sok fogyókúrázó elköveti azt a hibát, hogy nemcsak az ételek mennyiségét korlátozza, hanem az alapanyagok változatosságát is. Egy idő után a szervezet hiányosnak érzi magát. Ennek eredményeként különféle betegségek és általános gyengeség léphet fel. Sokszínűségre van szükségünk.

Természetesen a maximálisan kiegyensúlyozott étrend kialakítása gyakorlatilag lehetetlen, de a piacon elérhető termékek gazdagságával elérhetjük, hogy szervezetünkben legyen minden, amire szüksége van, és tele leszünk energiával, jól nézünk ki és egészségesek leszünk. Ne felejtsük el, hogy a zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a szükséges vitaminok, ásványi anyagok és rostok nagy részét.

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden étkezésben jelen kell lenniük. Próbáljunk lemondani az erősen feldolgozott termékekről. Ott elsöprő a szervezetünk által nehezen tolerálható tartósítószerek és összetevők mennyisége. Sok sót is tartalmaznak, ami visszatartja a vizet a szervezetünkben. Emlékeznünk kell a test szisztematikus hidratálására is.

Az egészséges életmódhoz szükséges sport

Amikor az egészséges életmód mellett döntünk, emlékeznünk kell arra, hogy ez nem csak a helyes táplálkozásra vonatkozik, hanem a fizikai aktivitásra is. Társadalmunk nagy részének viselkedését tekintve sajnálatos, hogy nem vagyunk meggyőződve róla. Még ha úgy döntünk is, hogy egészségesen táplálkozunk, kevésbé vagyunk hajlandók fizikailag aktívak lenni.

Persze mindezt az időhiány magyarázza. Az azonban már régóta bebizonyosodott, hogy a lustaságunk a fő tényező, ami akadályoz bennünket a szabadidő aktív eltöltésében. Érdemes azonban minimális erőfeszítést tenni. Senki nem mondja, hogy több kilométeres futással vagy versenyfutballal kezdjük. Kezdjük hosszabb sétákkal, majd hetente kétszer kerékpározással vagy úszással csatlakozzunk hozzá.

Egy idő után biztosan érezni fogjuk a fizikai aktivitás pozitív hatásait, és több kedvünk lesz. A sportág típusa teljesen közömbös. Tegyük azt, amit élvezünk. Nem kell semmire sem erőltetnie magát. Az is jó ötlet, ha a barátaiddal együtt edzel. Határozottan mozgósít.

By Laszlo