Lengyelországban az egész társadalom általános problémája a D-vitamin-hiány, amely érdekes módon nem a nem megfelelő tevékenység vagy a rossz szokások következménye, hanem csak … Lengyelország földrajzi elhelyezkedése. Ez annak köszönhető, hogy bizonyos értelemben a szervezet maga is képes előállítani D-vitamint, de ehhez a folyamathoz elengedhetetlen a nap, pontosabban az UVB sugárzás.

Ebből következik, hogy az őszi-téli időszakban, a hosszú estéken a D-vitamin sokkal kisebb mennyiségben van jelen. Elég azt mondani, hogy nyáron a legjobb napsugarak a környéken vannak Másrészt ezekben az órákban általában mindenki a munkahelyén van, ahol nem mindig lehet kimenni a napra. Ez az oka annak, hogy lakosságként óriási D-vitaminhiányban szenvedünk, és ennek széles körű pótlása javasolt.

D-vitamin pótlás

Lengyelország kedvezőtlen földrajzi fekvése miatt a szakemberek a D-vitamin pótlását mindenkinek javasolják, különösen azoknak, akiknek egészségügyi problémái vannak, alacsony az immunitásuk stb. Ráadásul a D-vitamin pótlása különösen fontos az őszi-téli szezonban. Azonban, mint általában mindenféle étrend-kiegészítő esetében, nem minden embernek írják elő ugyanazt az adagot.

Természetesen az a legjobb, ha mindenki egyénileg alakítja ki a D-vitamin (és minden egyéb kiegészítő) adagját, így biztos lehet a pótlás hatékonyságában. Az életkor és a testsúly szerinti átlagos D-vitamin szükséglet azonban bemutatható.

Ebben az esetben gyermekeknek és serdülőknek szeptembertől áprilisig 600-1000 egység körüli mennyiségben javasolt a D-vitamin bevitele. Felnőtteknél és időseknél azonban testtömegtől függően átlagosan 800-2000 egység D-vitamint adnak be szeptembertől áprilisig. Érdekes módon, ha elhízási problémái vannak, érdemes 1600-tól akár 4000 egységig venni.

A megfelelő adagok mellett érdemes a kiegészítő összetételében is biztosnak lenni, és megbízható forrásból beszerezni. Az SFD áruház kínálatában többféle változatban vásárolhat D-vitamint, így könnyen a helyzetéhez igazíthatja a pótlást.

Hogyan hat a D-vitamin az izmokra?

A D-vitaminnak van többek között jótékony tulajdonságai az izomszövet számára. Mindenekelőtt támogatja az ásványi anyagok, például a foszfor és a kalcium felszívódását, és ennek köszönhetően az izmok megfelelően tudnak működni. Érdekes módon a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező emberek nem szenvednek izomgörcsöktől. Ennek oka az is, hogy a D-vitamin segít az izmok jó állapotban tartásában.

Az életkor előrehaladtával az izomszövet természetesen gyengül. A II-es típusú rostok jelentősen csökkennek. A D-vitamin viszont lassítja ezt a folyamatot mind az időseknél, mind a sportolóknál, akiknek leggyakrabban egész évben javasolt a D-vitamin fogyasztása.

Az izomszövet meglehetősen igényes, és megfelelő tápanyagra van szüksége, nem csak vitaminokra és ásványi anyagokra. Érdemes a megfelelő tápanyagokat és kiegészítőket beszerezni, hogy egész évben formában tartsák őket. Az SFD áruházban különféle típusú termékeket találhat, amelyek érdekes összetételűek, és segítenek a legigényesebb edzési célok elérésében is.

By Laszlo