A BCAA aminosavak, mint tápanyagok, egyre népszerűbbek. Ez annak köszönhető, hogy azoknak ajánljuk, akik szeretnék csökkenteni a túlzott testzsír mennyiségét, és ezzel egyidejűleg javítani az izomszövettel kapcsolatos eredményeket. Mindez annak köszönhető, hogy a szervezet nem képes önállóan előállítani a BCAA aminosavakat, és elsősorban az izomépítésért felelősek.

Mik azok a BCAA-k?

Egyszerűen fogalmazva, a BCAA aminosavak elágazó láncú aminosavak, amelyek az ún. exogén (nem az emberi szervezet termeli). Ezeket az étrendben kell biztosítani, például csirke, pulyka, tojás, marhahús, tonhal, lazac, lencse, rizs, bab, kukorica stb. A sportolóknál azonban az elágazó láncú aminosavak szintje drasztikusan lecsökkenhet, és ennek következtében a test izomszövetének súlygyarapodása jelentősen gátolt lesz.

A BCAA aminosavak közé tartozik a leucin, izoleucin és valin, és ezek alkotják az izomszövet legnagyobb részét. Hiányaik népszerű „leesésekhez” vezethetnek, vagy egyszerűen megakadályozzák a test izomtömegének optimális növekedését. Ez az, ami miatt egyre többen döntenek a kiegészítés mellett, és ez készteti a gyártókat arra, hogy az ilyen típusú táplálékkiegészítők különféle formáit készítsék el, különböző ízesítéssel is.

Az SFD áruház gazdag kínálata a BCAA aminosavak terén megmutatja, hogy az ilyen típusú tápanyagoknak hány különböző változata használható fel a saját étrendjében. Ez azt jelenti, hogy mindenki talál magának valót, a BCAA pótlása pedig nem lesz unalmas, mert elég változatos lehet.

Érdemes edzés előtt vagy után fogyasztani a BCAA aminosavakat?

A BCAA aminosavak egyike azoknak a kiegészítőknek, amelyeket az ún edzés előtti kiegészítés. Valójában az, hogy elágazó láncú aminosavakat kell-e szednie edzés előtt, után, vagy mindkettő, nagyban függ az edzéscéljától, az edzés intenzitásától stb.

Az edzés utáni BCAA aminosavak fogyasztása következtében például pozitív hatással lesznek az izomregenerációra. A megfelelő táplálkozás lehetővé teszi az izomszövet gyors regenerálódását és növekedését. Sőt, mint minden pótlásnál, a BCAA-k esetében is érdemes folytatni a szedését – a mozgás nélküli napokon is. Hogyan nézzen ki ebben az esetben a kiegészítés?

Edzés nélküli napokon érdemes reggel és este BCAA-t fogyasztani. Azonban azzal a jelzéssel, hogy reggeli körül és vacsora után, lefekvés előtt kell lennie. Az edzésnapokon azonban leggyakrabban az elágazó aminosavak bevitele javasolt körülbelül 30 perccel edzés előtt. Így van idejük bejutni a véráramba, majd lerakódnak az izmokba. A második adagot azonban közvetlenül edzés után kell bevenni, hogy megfelelően táplálja az egész test izomszövetét.

Mindenféle étrend-kiegészítőben és tápanyagban nagyon fontos, hogy ismert eredetűek legyenek. Egyébként könnyen lehet olyan termékeket találni, amelyek egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak, sokszor nagyon furcsa összetétellel. A tápanyagok és étrend-kiegészítők egyik bevált gyártója az SFD, melynek boltjában igen széles a választék, melyben mindenki megtalálja a számára megfelelő tápanyagokat.

By Laszlo