A fehérje-kiegészítők olyan termékek, amelyeket sportolók és testépítők használnak, hogy ne csak kielégítsék a szervezet természetes szükségleteit ezen összetevő iránt, hanem az izomtömeg növelésére is. A fehérje testünk fő építőköve – a testünk vízmentes tömegének több mint 80%-át teszi ki. emberi test.

Az izomrostok főleg fehérjéből állnak. Ez a komponens elsősorban az izomtömeg kialakulásáért felelős, és rugalmasabbá teszi azokat. A sportoló étrendjében jelen lévő és nagy mennyiségben fogyasztott fehérje garantálja az anyagcsere jelentős növekedését. A legfontosabb: a tápanyagokban lévő fehérjék többféle típusra oszthatók.

Az első a tejsavófehérje, amely a leggyorsabban szívódik fel a szervezetben. Egy másik értékes fehérje a tejkazein. Lassan szívódik fel a szervezetben, ezért a részvételével készült termékeket gyakran lefekvés előtt fogyasztják. Egyéb fehérjék a tojás és a szója. A fehérje-hidroizolátumok, azaz a bázikus részekre bontott fehérjék szívódnak fel legjobban.

Mikor nyúljunk fehérje-kiegészítőkhöz?

A megfelelő anyagcsere edzés közben a jó minőségű fehérjék fogyasztásával támogatható. A szakértők azzal érvelnek, hogy a fokozott aktivitásnak kéz a kézben kell járnia a tejsavófehérje bevitelével. Miért ez a fajta kapcsolat a leghatékonyabb?

A kulcsszerep itt az, hogy a tápanyagokat megfosztjuk a laktóz jelenlététől. Ez az anyag hozzájárulhat a szervezet terheléséhez, lelassíthatja az anyagcserét, és akár az emésztőrendszeri problémákhoz is vezethet. A tejsavófehérje-izolátumok magas tápértékkel rendelkeznek, melynek köszönhetően az edzõ személy szervezete megkapja az energiatermeléshez és az izomtömeg erõsítéséhez szükséges alapanyagokat.

A legtöbb táplálékkiegészítő, amelyben a fő összetevő a tejsavófehérje, por formájában kerül értékesítésre saját készítéshez. Hogyan kell elkészíteni a terméket, hogy fogyasztásra kész legyen? Oldjunk fel néhány evőkanál fehérjét 200 ml vízben vagy tejben. Az ilyen folyadékot általában naponta kétszer kell fogyasztani – ébredés után, valamint a fizikai aktivitás befejezése után.

Hogyan hatnak a fehérje-kiegészítők az izmokra?

A fehérje-kiegészítők minden olyan készítmény, amely könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A csomagban lévő fehérjetartalom elérheti a térfogatának akár 95%-át is – a többi általában szénhidrát és vitamin. Honnan ilyen magas koncentráció?

A fehérje az izmok alapvető építőköve – jelenléte minden sportoló elválaszthatatlan eleme. Ami azonban fontos: a megerőltető edzések károsítják az izomrostokat és eltörik azokat. A fehérje-kiegészítőknek köszönhetően nagyon gyorsan lehetséges a regeneráció. A fehérje-kiegészítők nagy hatással vannak a szervezet általános hatékonyságára is – az izomtömeg fokozatos növekedése jelentősen meghosszabbítja az izmok munkaidejét és hatékonyságát.

Milyen típusú fehérjéket különböztetünk meg? mindenekelőtt tejsavófehérjékről van szó, amelyek a leggyorsabban szívódnak fel, ezért bevitelük közvetlenül edzés előtt vagy közvetlenül utána történjen. Mások például a tejkazein, amely lassan szívódik fel, ezért fogyasztása elsősorban lefekvés előtt javasolt.

By Laszlo