A fehérje-kiegészítők elsősorban az izomtömeg építését segítik. Olyan gyakran ismételt kijelentés, hogy úgy tűnik, mindenki ismeri. Egyre gyakrabban találkozhatunk azonban olyan helyzettel, amikor az emberek egy kicsit más célból szednek fehérje-kiegészítőket. Nem helyénvaló? Semmilyen esetben sem. A fehérjék nagyon fontos szerepet töltenek be az emberi szervezetben, így számos tulajdonsággal rendelkeznek. Érdemes azonban azzal kezdeni, hogy melyek a fehérje-kiegészítők?

Milyen fajtái vannak a fehérje-kiegészítőknek?

Bár valóban sok a fehérje-kiegészítő (nem csak az ízek), érdemes azokra a kiegészítőkre koncentrálni, amelyek elsősorban fehérjét adnak. A fehérje-kiegészítőknek 3 fő és alapvető típusa van:

  • WPC – tejsavófehérje koncentrátum. Az egyes táplálék-kiegészítők fehérjetartalma kissé eltérő. Koncentrátum esetében elmondhatja, hogy százalékos arányuk 70-85% között ingadozik, ahol az összetételt a legtöbb esetben szénhidrátok, zsírok stb. egészítik ki.
  • WPI – ez egy tejsavófehérje izolátum. Ilyenkor a termékektől függően a kiegészítő fehérjetartalma 90%-tól akár 98%-ig is változhat, gyors aminosav felszabadulás és magas biohasznosulás is jellemzi, ezért is választják gyakran.
  • WPH – azaz tejsavófehérje-hidrolizátum. Ez a típusú fehérje-kiegészítő bizonyos esetekben akár 100%-ban is tartalmazhat fehérjéket. Ezért ez lesz a legdrágább, de ez biztosítja a szervezet számára a legtöbb fehérjét.

Ez a fehérje-kiegészítők három legalapvetőbb formája, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy vannak más fajták is, például az egyes típusú fehérje-kiegészítők keverékei. Egyre népszerűbbek a kazein fehérjék, valamint a növényi (vegán) eredetűek, mint a kender és a szója. Az SFD áruházban különféle fehérje-kiegészítőket találhat, amelyek a legigényesebb diétához is illeszkednek.

Milyen helyzetekben érdemes fehérjét pótolni?

A fehérje nagyon fontos tápanyag, amelyet kiegyensúlyozott étrenddel kell ellátni a szervezetbe. A sportolók esetében azonban a napi szükséglet növekszik, ami azt jelenti, hogy még a legkifinomultabb étrend sem hozza meg a várt eredményt. Elég, ha azt mondjuk, hogy az átlagos fehérjeszükséglet körülbelül 1,5/2g/1 testtömegkilogramm.

Ez az oka annak, hogy a fehérje-kiegészítők olyan népszerűek. 70 kg testtömeg esetén a szervezetnek napi 140 g fehérjét kell kapnia. Figyelembe véve, hogy mennyi fehérje található a tipikus élelmiszerekben, ezek kiegészítése szükséges lehet. Természetesen a példa a fizikailag aktív embereket érinti, mert ilyen helyzetekben a leggyakrabban fehérje-kiegészítő alkalmazása javasolt.

A fehérjehiány nemcsak lassíthatja az edzéshatások megjelenését, hanem súlyos egészségügyi következményekkel is járhat. Az azonban, hogy edzés előtt vagy után kell-e fogyasztania fehérjét, nagyban függ az edzési céltól, magától a gyakorlattól stb. A fehérje-kiegészítők az intenzív edzés utáni felépülést is elősegíthetik.

Érdemes megjegyezni, hogy ha az étrendben kicsi a fehérjehiány, dönthet úgy, hogy más, fehérjét tartalmazó tápanyaggal kiegészíti. Az SFD áruház gazdag kínálatában mindenféle tápanyagot és étrend-kiegészítőt találhat a legmagasabb minőségben, változatos összetételű, melyek segítségével a legigényesebb étrendet is kiegészítheti.

By Laszlo