Az aminosavak nagyon szükségesek a szervezetben, különösen sportolók és egyszerűen csak fizikailag aktív emberek esetében. Ezek a fehérjék építőkövei, és számos folyamatban részt vesznek az emberi szervezetben. Mindez azt jelenti, hogy a megfelelő kiegészítés kapcsán egyre többen érdeklődnek irántuk, és ekkor merül fel az első dilemma, ugyanis kiderül, hogy kétféle aminosav létezik: BCAA és EAA. A probléma az, hogy melyiket válasszam. Természetesen minden az adott helyzettől függ, de érdemes tudni, hogy mi a különbség e két aminosav között.

Mik azok a BCAA-k?

A BCAA aminosavak elágazó láncú aminosavak, amelyek közé tartozik a leucin, izoleucin és valin. Ez az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő, amelyet különösen a testsportokban használnak.

Érdekes módon az elágazó láncú aminosavak különösen fontosak az izomtömeg felépítésénél, mivel ezek a fehérje fő építőkövei, amelyek elengedhetetlenek az izomtömeg megfelelő működéséhez. Edzés előtt és után egyaránt alkalmazzák, mert megfelelő adag energiával látják el az izmokat, illetve segítik az edzés utáni regenerációt.

Mik azok az EAA-k?

Az EAA aminosavak a szervezet működéséhez szükséges aminosavakként határozhatók meg, de ezeket maga nem képes előállítani. Minden fizikailag aktív ember használja, különösen a sportolók.

Az ilyen típusú étrend-kiegészítők összetétele leggyakrabban olyan aminosavakat tartalmaz, mint a valin, triptofán, fenilalanin, leucin, metionin stb. Alkalmazásuk miatt vannak elágazó láncú aminosavak is. A BCAA-kkal ellentétben azonban tartalmuk alacsonyabb, más aminosavak rovására.

Az SFD áruház aminosavak széles választékát kínálja, mind a BCAA-t, mind az EAA-t. Különböző összetételűek, ami azt jelenti, hogy a versenysportolók legigényesebb diétájában is használhatók stb.

A BCAA és az EAA közötti különbségek

A táplálékkiegészítők formájában megjelenő aminosavtípusok közötti különbségek leginkább a számukra ajánlott embercsoporton mutathatók be. A BCAA a legmegfelelőbb választás a rendszeres testmozgást végző emberek számára. Ez annak köszönhető, hogy egy ilyen szervezetnek szüksége lehet egy megfelelő adag energiára, például intenzív edzéshez és az azt követő izomregenerációhoz.

Másrészt az EAA aminosavak sokoldalúbb összetételűek, így mind az előző helyzetben, mind a főként diétára támaszkodó embereknél jól működnek. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a szervezetnek meg kell kapnia minden olyan aminosavat, amelyet nem saját maga termel. A hiányosságok súlyos szövődményekhez vezethetnek. Ráadásul az EAA-kiegészítők elsősorban növényi eredetű fehérjéken alapulnak, így különösen gyakran választják majd a vegetáriánusok és a vegánok.

A BCAA és az EAA közötti választást azonban elsősorban egy adott helyzetnek kell meghatároznia. Minden szervezet más és másként reagál még ugyanarra a sportágra is. Ez egy olyan szabály, amely mindenféle tápanyagra és étrend-kiegészítőre vonatkozik. A megfelelő minőségű termékek keresésekor érdemes egy bevált forrást követni, ez az SFD áruház, amely évek óta segíti a különböző edzéscélok elérését.

By Laszlo