A kardió edzés nagyon fontos részét képezi edzéstervünknek. Nemcsak rengeteg kalóriát éget el, és segít a nemkívánatos zsírszövetek elleni küzdelemben, hanem növeli a szív és az egész szervezet hatékonyságát, és javítja az állapotunkat is, ami rendkívül fontos.

A kardióedzés minden körülmények között végezhető – lehet például biciklizés vagy görkorcsolya a friss levegőn. Sokan, akik már barátkoznak az edzőteremmel, mégis úgy döntenek, hogy az edzőteremben végeznek ilyen edzéseket, ahol rengeteg különféle felszerelés áll rendelkezésünkre.

Talán a legnépszerűbbek a futópadok, ahol tetszőleges tempót beállíthatunk és futhatunk, ameddig csak tudunk, de segít átlépni az állóképességünk határait is. Az edzőteremben végzett kardióedzések során használhatunk további eszközöket például egy állókerékpár, az úgynevezett elliptikus cross trainer és a “lépcsők”, valamint sok más, mint például az evezőgép, amely nem csak egy nagyszerű kardio edzés, de egyben erősítő is.

Kardio edzés és diéta

A kardióedzés nagyszerű módja az edzésnek azoknak, akik nem szeretnek az edzőteremben edzeni. A hatás azonban ugyanaz, de csak a megfelelő gyakorlatok és diéták kiválasztása után. Az ilyen edzés nemcsak a felesleges kalóriákat égeti el, hanem a szénhidrátokat is eltávolítja szervezetünkből, amelyek fontos energiaforrást jelentenek. ezért is fontos, hogy edzés után megfelelő mennyiségben biztosítsuk belőlük szervezetünket és az egész szervezetet.

Az ételeknek egyszerű szénhidrátokat kell tartalmazniuk, amelyek elősegítik a glikogén helyreállítását az izmokban. Étlapunkból nem hiányozhat a müzli joghurttal, a zabpehely gyümölccsel, a fehérje-kiegészítő, a búzakorpás tojásos omlett zöldségekkel vagy a túró gyümölcsössel. Egy ilyen menüt a legjobb enni 30 perccel az edzés után.

Amikor ebédidőről van szó, amikor minden szükséges tápanyagot biztosítunk a szervezetnek, nyúljunk egy teljes értékű étkezéshez, például árpa húsmártással és salátával, zöldségsaláta csirkével, párolt csirke zöldségekkel, bab, szójabab vagy lencse. is alkalmas lesz.

Mit együnk edzés után?

A jó edzés fél siker. A másik fele a diéta. Amit edzés előtt eszünk, az befolyásolja az energiánkat és az állóképességünket, és az, hogy utána mit eszünk, állítólag ellátja a szervezetet a szükséges anyagokkal az izmok mikrokárosodásának regenerálásához, és erőt ad a nap további részében. Elterjedt az a vélemény, hogy az edzés utáni étkezés során kerülni kell a zsírt, mert késlelteti a gyomorürülést.

Azonban nem eshet paranoiába, és nem mondhat le azokról az ételekről, amelyek bármilyen mennyiségben tartalmazzák ezt a tápanyagot. Az extrém nem tanácsos, azonban az edzés utáni étkezésnél érdemes a fehérjére, pontosabban a benne található aminosavakra, valamint az összetett szénhidrátokra koncentrálni.

Ha az edzés utáni étkezésbe zöldségeket teszünk – fontos, hogy ne legyenek túl nehezen emészthetőek, a hüvelyesek nem a legjobb megoldás. Az edzés utáni étkezés például burgonyából, sárgarépából, céklából, darából, csirke- vagy pulykafiléből állhat, ezek az összetevők különböző kombinációiban biztosítják a szervezetünk számára szükséges hozzávalók mennyiségét.

By Laszlo